VIDEO Costescu la Profit LIVE: Guvernul va încerca să extindă ajutorul de stat din IT către alte domenii

VIDEO Costescu la Profit LIVE: Guvernul va încerca să extindă ajutorul de stat din IT către alte domenii
scris 18 apr 2016

Guvernul va încerca să extindă facilitățile acordate în sectorul IT, sub forma ajutorului de stat, și către alte domenii, precum cercetare-dezvoltare, inițiativa aparținând chiar Ministerului de Finanțe, a anunțat, la Profit LIVE, șeful Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat, secretarul de stat Manuel Costescu. El a dezvăluit că Guvernul și-a stabilit 6 industrii pe care se focalizează: cea de mașini, cea aerospațială, bioindustria, IT-ul, agricultura și industriile creative.

Manuel Costescu este omul adus de premierul Dacian Cioloș de la Londra pentru a convinge investitorii străini să vină în România.

"Trebuie o prioritizare a anumitor domenii, nu poți să te duci cu 20 de inițiative. Încercăm să redirecționăm puțin acest ajutor de stat, preferăm județele cu o rată a șomajului mai mare în cadrul regiunilor mai mari. În același timp, încercăm să lucrăm pe mai departe și - asta e o inițiativă de la Ministerul de Finanțe - se dorește o extindere a ajutorului de stat, care este acordat acum pe modelul IT-ului, și către celelalte domenii, de R&D, de pildă (Research And Development -n.r.)", a anunțat Costescu.

Urmărește-ne și pe Google News

El a arătat totodată că, în agricultură, unde recolta stă la "mâna Domnului sau a Guvernului", un alt factor care poate stimula acest sector este ridicarea nivelului de tehnologizare, scop în care autoritățile de la București au început deja discuții cu experți din Olanda: "Know-how-ul transferat este mai important decât banul în sine:  Money Follows Knowledge!", a punctat omul adus de premierul Cioloș din Londra pentru a atrage investiții străine în România.

În luna februarie, Manuel Costescu, atunci director executiv la subsidiara din Londra a băncii americane JP Morgan, responsabil de relațiile băncii cu entități din sectorul public, a fost numit de către premierul Cioloș la conducerea Departamentului pentru Investiții Străine și Parteneriat Public-Privat, cu rang de secretar de stat.

Până la acel moment, Costescu s-a ocupat, la biroul din Londra al JP Morgan, de legăturile băncii cu instituții de stat precum bănci centrale, bănci de dezvoltare de tip Eximbank, trezorerii și agenții guvernamentale.

La finele lunii martie, ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, a anunțat la WeLoveDigital Forum organizat de Profit.ro că legea care reglementează scutirea de impozit pe venit acordată programatorilor ar putea fi modificată, prin eliminarea studiilor superioare de pe lista criteriilor de eligibilitate.

Anterior, el a precizat că vrea ca și angajații firmelor nou-înființate din IT să fie scutiți de la plata impozitului pe venit, ca și colegii lor din alte companii, care beneficiază deja de această facilitate, ultima dată reglementată în 2013.

În această lună a fost depus în Parlament un proiect care prevede că tinerii în vârstă de până la 25 de ani vor fi scutiți 3 ani de la plata impozitului pe salariu, după modelul aplicat în prezent doar pentru angajații firmelor din IT, cu argumentul că tinerii vor fi ajutați astfel să se angajeze mai ușor și pentru bani mai mulți și nu vor mai pleca din țară.

VIDEO Costescu la Profit LIVE: Guvernul va încerca să extindă ajutorul de stat din IT către alte domenii

viewscnt
Afla mai multe despre
cotescu
manuel
ajutor de stat
it