Propunere CE: Companiile nu vor mai plăti TVA pentru tranzacții mai mari de 10.000 de euro cu alte firme

Propunere CE: Companiile nu vor mai plăti TVA pentru tranzacții mai mari de 10.000 de euro cu alte firme
scris 21 dec 2016

Companiile din Uniunea Europeană ar putea să nu mai plătească TVA în cazul tranzacțiilor mari cu alte companii, taxa rămânând să fie plătită doar de consumatorul final, potrivit unei propuneri prezentate miercuri de Comisia Europeană, transmite Reuters.

Anunțul Comisiei are loc în urma presiunilor mari venite din partea unor state, în special din partea Cehiei, pentru modificarea reglementărilor în domeniul TVA, pentru a combate fraudele care provoacă bugetelor pierderi estimate la 160 de miliarde de euro pe an.

Urmărește-ne și pe Google News

Propunerea ar permite ca pentru vânzările dintre companii care depășesc 10.000 de euro să nu se mai plătească TVA, doar consumatorul final urmând că fie supus plății acestei taxe.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Sistemul este similar cu cel din Statele Unite, unde este aplicat taxei pe vânzări.

TVA este aplicat în prezent tuturor tranzacțiilor între companii din UE până când un bun sau un serviciu este vândut consumatorului final.

Potrivit Comisiei, măsura ar fi aplicată temporar și doar în țările care vor dori acest lucru.

”Este foarte important ca dorința Comisiei Europene de a răspunde solicitării Cehiei să nu aibă ca efect eliminarea TVA în Uniunea Europeană”, a spus Chas Roy–Chowdhury, director pentru fiscalitate la organizația internațională de contabilitate ACCA.

El a avertizat că noul mecanism va reduce veniturile statelor, pentru că TVA va fi aplicată doar vânzărilor finale, nu și tranzacțiilor intermediare.

Măsura poate fi orientată spre reducerea fraudelor. Aproape o treime din veniturile bugetare pierdute rezultă din fraudele din vânzările între statele UE, cunoscute sub numele de fraude carusel.

Companiile plătesc de obicei TVA doar pentru valoarea adăugată produsă, iar pentru restul primesc rambursări din partea statului.

Ca toate propunerile UE în domeniul fiscal, este necesar sprijinul tuturor statelor membre.

Executivul UE vrea o reformă mai amplă a sistemului TVA, care să reducă fraudele prin colectarea taxelor în țara de origine a unui bun sau serviciu.

Sumele colectate vor fi apoi transferate în statul unde are loc vânzarea finală, conform planurilor care nu au fost încă finalizate.

viewscnt
Afla mai multe despre
tva
taxare inversa
comisia europeana