Producția industrială a înregistrat o scădere în primele șase luni

Producția industrială a înregistrat o scădere în primele șase luni
Profit.ro
Profit.ro
scris 14 aug 2024

Producția industrială s-a diminuat, în primele șase luni ale anului în curs, ca serie brută, cu 2,1% față de semestrul similar din anul 2023, reiese din datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

Astfel, până la finele lunii iunie din anul curent, au fost raportate scăderi în cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,4%), industria prelucrătoare (-1,5%) și industria extractivă (-1,2%), scrioe Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Ratingul Israelului, redus cu un nivel de Fitch, din cauza Războiului din Fâșia Gaza care riscă să ”dureze până în 2025” CITEȘTE ȘI Ratingul Israelului, redus cu un nivel de Fitch, din cauza Războiului din Fâșia Gaza care riscă să ”dureze până în 2025”
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Producția industrială, ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, a urmat același trend și în perioada 1 ianuarie - 30 iunie 2024 a înregistrat un recul de 0,9%, în comparație cu prima jumătate a anului 2023, ca urmare a scăderilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-6,8%), industriei extractive (-1,1%) și industriei prelucrătoare (-0,2%).

De la o lună la alta, în iunie 2024, producția industrială (serie brută) a crescut față mai 2024, cu 2,3%, ca efect al creșterilor producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+5,5%) și industriei prelucrătoare (+2,3%). În schimb, industria extractivă a scăzut cu 3,5%.

Ca serie ajustată, în același interval de analiză, producția industrială s-a majorat cu 4%, datorită activităților din producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+5,4%) și din industria prelucrătoare (+5,1%). Pe de altă parte, industria extractivă s-a diminuat cu 1,5%.

Potrivit sursei citate, față de luna corespunzătoare din anul precedent, producția industrială (serie brută) a scăzut cu 3,9%, în iunie 2024, pe fondul scăderilor din cele trei sectoare industriale: producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-5,5%), industria prelucrătoare (-3,8%) și industria extractivă (-3,3%).

În același timp, producția industrială, ca serie ajustată, a crescut cu 0,5%, datorită industriei prelucrătoare (+1,3%). La polul opus s-au situat producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat și industria extractivă, cu scăderi de 5,4%, respectiv de 2,7%. 

viewscnt
Afla mai multe despre
industrie
ins