Producătorii din industria petrochimică, afectați de majorarea capacităților de producție. Supracapacitatea ar urma să persiste ani de zile

Producătorii din industria petrochimică, afectați de majorarea capacităților de producție. Supracapacitatea ar urma să persiste ani de zile
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 aug 2024

Producătorii europeni și asiatici din industria petrochimică încearcă să supraviețuiască, după ce anii de majorare a capacităților de pe principala piață - China - și costurile ridicate cu energia în Europa au redus marjele de profit timp de doi ani consecutiv, forțând firmele să se consolideze, transmite Reuters.

Slăbiciunea sectorului este un motiv de îngrijorare pentru industria petrolieră globală care se bazează pe petrochimie pentru a-și menține profiturile, în condițiile reducerii cererii pentru carburanții utilizați în transportul rutier în următorii ani, în contextul tranziției energetice.

Urmărește-ne și pe Google News
Germanii de la ZF Friedrichshafen, prezenți în România, taie mii de locuri de muncă în Germania CITEȘTE ȘI Germanii de la ZF Friedrichshafen, prezenți în România, taie mii de locuri de muncă în Germania
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Producătorii importanți din Asia și Europa vând active și retehnologizează facilitățile de producție, pentru a folosi materii prime mai ieftine, cum ar fi etan în loc de nafta, în vederea reducerii costurile, spun directorii din industrie și analiștii, scrie Agerpres.

Producătorii vor trebui să consolideze în continuare capacitățile de producție pentru etilenă și propilenă, deoarece supracapacitatea ar urma să persiste ani de zile, încă se construiesc noi uzine în Orientul Mijlociu și China, chiar dacă a doua economie mondială se confruntă cu dificultăți.

Etilena și propilena, fabricate din produse petroliere, sunt materii prime de bază pentru masele plastice, produsele farmaceutice și chimice folosite pe scară largă în viața de zi cu zi.

Compania de consultanță Wood Mackenzie estimează că 24% din capacitatea petrochimică globală se va confrunta cu riscul închiderii permanente până în 2028, pe fondul marjelor de profit slabe.

„Ne așteptăm să continue raționalizările în Europa și Asia”, a apreciat Eren Cetinkaya, partener la McKinsey & Company, care se așteaptă ca actuala scădere a activității să dureze mai mult decât perioada obișnuită, de cinci-șapte ani, din cauza supracapacității, în special din China.

Cele mai slabe perspective sunt la producătorii din Asia, oferta excedentară va persista probabil deoarece unele companii nu vor reduce producția la noile fabrici.

„Din 2022, totuși, o serie de factori au făcut mediul de afaceri mai dificil, inclusiv scăderea cererii interne și noile facilități din China și alte părți din Asia”, informa compania Mitsui Chemicals în aprilie.

Wood Mackenzie estimează că marjele de profit la producția de propilenă ar urma să scadă anul acesta, pierderile fiind previzionate la aproximativ 20 dolari pe tonă. În Europa, marjele de profit ar urma să crească față de 2023, aproape de 300 dolari pe tonă în 2024, dar este un nivel cu 30% mai scăzut decât în urmă cu doi ani. În contrast, în SUA marje ar urma să crească cu 25%, la aproximativ 450 dolari pe tonă în 2024.

„Portofoliile majorității companiilor sunt integrate și echilibrate. Dacă este necesară consolidarea, trebuie analizate cu atenția punctele tari. Dar nu cred că va fi ușor pentru firmele din Coreea de Sud să facă achiziții fără a fi sigure că vor obține câștiguri”, a apreciat un oficial de la o mare rafinărie sud-coreeană, sub protecția anonimatului.

Esprit închide toate magazinele din Germania și face concedieri CITEȘTE ȘI Esprit închide toate magazinele din Germania și face concedieri

În condițiile în care producția și exporturile din Orientul Mijlociu, SUA și China cresc, firmele explorează piețele în creștere, cum ar fi India, Indonezia și Vietnam, pentru a-și vinde surplusul.

În plus, producătorii niponi și sud-coreeni din industria petrochimică analizează proiectele de nișă pentru a-și spori marjele de profit.

În Europa, consolidarea este în desfășurare, Saudi Arabian Basic Industries Corp și Exxon Mobil Corp au anunțat că intenționează să închidă unele fabrici din cauza costurilor ridicate. De asemenea, SABIC retehnologizează facilitățile din Europa și Marea Britanie pentru a procesa mai mult etan, care este mai ieftin decât nafta, declara recent Olivier Gerard Thorel, vicepreședinte executiv al SABIC.

viewscnt
Afla mai multe despre
industria petrochimică
productie