Privatizarea Oltchim: Peste 10 investitori ar putea depune oferte pentru active până la termenul limită din 26 iunie

Privatizarea Oltchim: Peste 10 investitori ar putea depune oferte pentru active până la termenul limită din 26 iunie
scris 20 iun 2017

Peste zece investitori care au depus oferte neangajante pentru cele nouă pachete ale Oltchim scoase la vânzare ar putea depune oferte definitive pentru cumpărarea activelor până la termenul limită din 26 iunie, a declarat marți, pentru News.ro, administratorul special al combinatului, Bogdan Stănescu, care se așteaptă ca privatizarea companiei să fie un succes.

Oltchim a intrat în procedură de insolvență la 30 ianuarie 2013, iar consorțiul format din Rominsolv SPRL și BDO Busines Restructuring SPRL a fost numit administrator judiciar.

Urmărește-ne și pe Google News

În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe bucăți, prin nouă pachete de active.

"Această procedură de vânzare a activelor Oltchim a stârnit mare interes atât pe piața națională, de către investitori români, cât și pe piața internațională, cu investitori de talie internațională. În acest sens, s-a creat o concurență și o competiție care, cu siguranță, va conduce la o tranzacție de succes", a spus Stănescu, pentru News.ro.

FOTO Ghencea Business Center, construit în boom-ul imobiliar, a fost scos la vânzare cu peste 10 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO Ghencea Business Center, construit în boom-ul imobiliar, a fost scos la vânzare cu peste 10 milioane euro

În martie, termenul limită de depunere a ofertelor angajante pentru vânzarea activelor Oltchim a fost prelungit cu trei luni, până la 26 iunie, motivul invocat fiind că s-ar fi primit solicitări de la firme interesate.

"Sunt peste zece investitori care au depus ofertele neangajante și care doresc să intre în competiție pentru cumpărarea activelor Oltchim. Toate ofertele neangajante depuse de potențialii investitori acoperă în integralitate toate cele nouă pachete de active scoase la vânzare de administratorii judiciari BDO și Rominsolv", a precizat Stănescu.

Ofertele finale sunt așteptate să fie depuse chiar în ultima zi.

"Am încredere că pe 26 iunie 2017 vor fi depuse ofertele ferme și angajante care vor cuprinde elementele de business, sociale și de preț corecte și serioase, pentru un business profitabil, așa cum este Oltchimul astăzi", a menționat Stănescu.

Potrivit administratorului special, Oltchim a intrat în mod clar pe profit în acest an.

"Cu siguranță, tranzacția Oltchim trebuie să fie una de succes. Așa cum arată azi, cu o capacitate de producție de 30% și un profit de peste 2 milioane de euro pe luna mai și cu un trend crescător în luna iunie, cred că Oltchim este o mină de aur care, dacă va fi gestionată corect, cu bună credință, cu investiții în activele societății, va da un profit mare și stabil investitorului care cumpăra activele Oltchim", a afirmat Bogdan Stănescu, pentru News.ro.

Administratorul special consideră că performanța actuală a companiei este rezultatul măsurilor luate de administratorii judiciari și de conducerea companiei după intrarea acesteia în insolvență, mai ales privind eliminarea așa-numitelor firme-căpușă.

"Multe probleme au fost rezolvate la Oltchim. Plecând de la problemele de natură organizatorică, realizând o schemă de personal mai suplă, eliminând nepoții, cumetrii, verișorii și amantele, care nu aveau disponibilitate pentru muncă, precum și păstrarea personalului calificat, a angajaților care au crezut și cred în proiectul Oltchim și care doresc să muncească și în viitor, continuând cu problemele de natură comercială - respectiv decăpușarea Oltchim, eliminarea treptată a pierderilor, rezilierea contractelor păguboase pentru societate, realizarea vânzării produselor Oltchim pe principii comerciale corecte de concurență și de adevărat business - și încheind cu dezvoltarea capacităților de producție prin investiții proprii cu profesioniștii din combinat și din Sistemplast SA, care asigură mentenanța instalațiilor noastre", a spus Stănescu.

Totuși, combinatul are în continuare probleme. Fiind în insolvență, planul de reorganizare este valabil pe patru ani, până în 2019, iar actuala echipă de conducere nu poate să întocmească un plan de afaceri care să profite de conjunctura economică favorabilă Oltchim, deoarece legislația nu permite acest lucru, potrivit administratorului special.

De asemenea, lipsa de lichidități pentru investițiii în modernizarea instalațiilor și în mărirea capacităților de producție ale societății limitează capacitatea de producție.

"Altfel spus, nu putem produce cât putem noi să vindem. De aceea cred în proiectul Oltchim, cred în seriozitatea ofertanților Oltchim și cred în corectitudinea prețului oferit și a tranzacției ce se va negocia și semna. Toate celelalte probleme ale Oltchim sunt minore și pot fi rezolvate prin existenta unui investitor serios, de bună credință și cu potențial financiar, care să asigure o stabilitate și o gândire de business pe termen mediu și lung", a menționat Bogdan Stănescu.

Totuși, există și riscuri pentru Oltchim, iar principalul este legat de investigația deschisă de direcția de competiție a Comisiei Europene, privind un eventual ajutor de stat.

"Acest risc va fi diminuat semnificativ dacă în procedura de vânzare respectăm principiul european al discontinuității economice a afacerii și creditorii vor analiza și aproba cea mai convenabilă ofertă care să le asigure maximizarea cât mai bună a creanțelor deținute la Oltchim. Să zicem că acest risc este unul instituțional, care ține de reglementările europene și de faptul că România este stat membru al UE", a spus Stănescu.

Un alt risc este generat de interesele unor persoane cu influență, care sunt contrare interesului Oltchim.

"Aici mă refer la foști sindicaliști, care nu au înțeles că vremea lor a apus și că toată Vâlcea nu mai crede afirmațiile acestora, exprimate în spațiul public, dar și la politicieni de mâna a doua care vor, pe spatele salariaților, să își facă un capital electoral și să ajungă de la 0,5% la nu știu cât", a afirmat Stănescu, fără a dori să nominalizeze persoanele la care se referă.

Totuși, administratorul special este optimist că aceste riscuri nu se vor materializa și nu vor afecta mai departe combinatul.

"Toate celelalte riscuri de natură comercială și industrială sunt gestionabile și sunt înlăturate prin performanța echipei de management și a salariaților de la Oltchim și prin selectarea unuia sau mai multor investitori de bună credință, care să facă din Oltchim perla industriei chimice europene, așa cum a mai fost", a mai spus Stănescu. 

viewscnt
Afla mai multe despre
oltchim
privatizare
bogdan stanescu