PIB-ul SUA s-a contractat mai puțin decât se preconiza inițial, dar rămâne în declin

PIB-ul SUA s-a contractat mai puțin decât se preconiza inițial, dar rămâne în declin
Profit.ro
Profit.ro
scris 25 aug 2022

Produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite s-a contractat ușor mai puțin decât s-a raportat inițial în trimestrul al doilea, cu 0,6% în ritm anual, dar rămâne în declin, ceea ce riscă să împingă cea mai mare economie a lumii în recesiune, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Cea de-a doua estimare a Departamentului Comerțului este cu 0,3 puncte mai mare decât prima estimare (-0,9%), anunțată la sfârșitul lunii iulie, arată G4Media.

Urmărește-ne și pe Google News
Creșterea economiei în Germania a depășit estimările în trimestrul doi CITEȘTE ȘI Creșterea economiei în Germania a depășit estimările în trimestrul doi

În primul trimestru, PIB-ul SUA scăzuse deja cu 1,6%.

Definiția general acceptată a recesiunii este de două trimestre consecutive de scădere a PIB-ului, dar mulți economiști, precum și administrația Biden, spun că economia nu este neapărat în recesiune din cauza altor indicatori mai favorabili, cum ar fi piața muncii, care rămâne dinamică.

„Datele recente privind ocuparea forței de muncă și consumul confirmă faptul că economia nu se află în recesiune”, a declarat Lydia Boussour de la Oxford Economics, în condițiile în care cererile săptămânale de ajutor de șomaj au scăzut joi.

DOCUMENT Fiscul va publica și lista tuturor contribuabililor care nu au datorii bugetare. Taxele vamale, accizele și TVA, excluse de la acordarea eșalonării la plată. 7 modificări fiscale pregătite CITEȘTE ȘI DOCUMENT Fiscul va publica și lista tuturor contribuabililor care nu au datorii bugetare. Taxele vamale, accizele și TVA, excluse de la acordarea eșalonării la plată. 7 modificări fiscale pregătite

Departamentul Comerțului a precizat în raportul său că diferența dintre prima și a doua estimare a PIB-ului s-a datorat în principal faptului că cheltuielile de consum au fost mai bune decât se estimase inițial.

În perioada aprilie-iunie, acestea au crescut cu 1,5%, în loc de 1% în prima estimare, în timp ce în primul trimestru avansaseră cu 1,8%.

Stocurile, pe care distribuitorii au avut dificultăți în a le vinde în fața unei cereri încetinite de creșterea prețurilor, continuă să cântărească puternic în încetinirea celei mai mari economii mondiale, costând 1,8 puncte de creștere. Dar și acest indicator este mai mic decât prima estimare.

Reducerea cheltuielilor autorităților de stat și locale a fost ușor mai mică decât se estimase inițial (-1,8%).

Bugetul are un deficit de 27 miliarde lei după primele șapte luni, mai mic comparativ cu anul trecut. Veniturile au crescut ca pondere în PIB, în timp ce cheltuielile au stagnat, iar investițiile au rămas în urmă CITEȘTE ȘI Bugetul are un deficit de 27 miliarde lei după primele șapte luni, mai mic comparativ cu anul trecut. Veniturile au crescut ca pondere în PIB, în timp ce cheltuielile au stagnat, iar investițiile au rămas în urmă

Pe de altă parte, scăderea pieței imobiliare, afectată de creșterea ratelor dobânzilor într-un mediu de prețuri deja foarte ridicate, s-a agravat. Investițiile rezidențiale s-au prăbușit cu 16,2%, comparativ cu o scădere de 14% în prima estimare și o creștere de 0,4% în primul trimestru.

„O piață imobiliară șubredă și o înrăutățire a încrederii în economie sunt semne clare că inflația ridicată și creșterea costurilor de împrumut apasă asupra economiei”, a adăugat Lydia Boussour.

Oxford Economics preconizează „o revenire modestă a PIB-ului în trimestrul al treilea, înainte de a încetini brusc pe măsură ce ne apropiem de 2023”.

viewscnt
Afla mai multe despre
sua
recesiune