Produsul Intern Brut a ajuns la 498,49 miliarde de lei după primele nouă luni ale anului, în creștere cu 3,7% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor anunțate de Institutul Național de Statistică (INS). La creștere au contribuit toate ramurile economiei, mai puțin agricultura, silvicultura și pescuitul.
PIB estimat pentru cel de-al treilea trimestru al anului a crescut în termeni reali cu 3,6%, la 195,77 miliarde de lei pe serie brută, la prețuri curente.
Pe date ajustate sezonier, PIB-ul estimat pentru primele nouă luni a fost de 178,43 miliarde lei prețuri curente. În termeni reali, creșterea a fost de 1,4% față de trimestrul anterior și de 3,6% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Din punctul de vedere al utilizării PIB, la avans au contribuit pozitiv cheltuielile pentru consumul final al gospodăriilor (volum majorat cu 5,7%, contribuție de 3,5% la creșterea PIB) și formarea brută de capital fix (volum majorat cu 6,8%, contribuție de 1,5% la avansul PIB). Exportul net, în schimb, a avut o contribuție negativă (-1%), în condițiile în care importurile de bunuri și servicii s-au majorat cu 8%, iar exporturile de bunuri și servicii au crescut mai puțin, cu 5,7%.
Volumul de activitate s-a majorat cu 7,1% în comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante. Cu o pondere de 16,7% la formarea PIB, aceste domenii au avut un aport de 1,1% la creștere.
Informațiile și comunicațiile au contribuit cu 0,8%, cu o pondere mai redusă la formarea PIB (6,7%), reușind o creștere a volumului de activitate de 12,8%.
Industria a contribuit cu 0,5% (pondere de 22,7% la formarea PIB), în condițiile unei creșteri a volumului de activitate cu 2%, iar impozitele nete pe produs au avut un aport de 0,8% (pondere de 12,6% la formarea PIB, majorare cu 6,3% a volumului de activitate).
Bugetul pentru anul în curs a fost fundamentat estimând o creștere a PIB de 2,5%. Comisia Națională de Prognoză estimează un avans de 3,3%, iar FMI o creștere de 3,4%. Comisia Europeană și-a îmbunătățit estimările în prognoza de toamnă privind creșterea economică a României la 3,5% în acest an și 4,1% în 2016.