Costul orar al forței de muncă a înregistrat o rată de creștere de 7,28%, în trimestrul III

Costul orar al forței de muncă a înregistrat o rată de creștere de 7,28%, în trimestrul III
Profit.ro
Profit.ro
scris 4 dec 2015

Costul orar al forței de muncă, în funcție de numărul zilelor lucrătoare, a înregistrat, în trimestrul III din 2015, o rată de creștere de 7,28%, în comparație cu perioada similară din anul anterior, iar cele mai mari valori au fost consemnate în domeniul altor activități de servicii, respectiv în sectorul învățământ, relevă datele Institutului Național de Statistică (INS), date vineri publicității.

Potrivit sursei citate, la nivel comparativ T3 din 2015 - T2 din 2015, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în învățământ (16,65%), ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent datorită vacanței școlare (fenomen caracteristic acestei activități în trimestrul al III-lea al fiecărui an), administrație publică (5,74%) și activități de spectacole, culturale și recreative (5,61%).

Urmărește-ne și pe Google News

Pe de altă parte, cele mai semnificative scăderi ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în intermedieri financiare și asigurări (-6,53%), industria extractivă (-3,11%) și tranzacții imobiliare (-2,29%).

De asemenea, în trimestrul III 2015, creșterea față de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 1,84%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 1,80%. Creșterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 1,81%, respectiv 1,77%.

În ceea ce privește costul orar al forței de muncă, în funcție de numărul zilelor lucrătoare, înregistrat la nivelul trimestrului III față de aceeași perioadă din 2014, datele INS arată că acesta a înregistrat o rată de creștere de 7,28%.

În principalele activități economice, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în: alte activități de servicii (14,59%), învățământ (12,65%) și activități de servicii administrative și activități de servicii suport (11,27%).

Scăderea costului orar al forței de muncă s-a înregistrat doar în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (-1,34%).

Pe de altă parte, creșterile costului orar al forței de muncă din activitățile sectorului bugetar au fost influențate, în principal, de aplicarea prevederilor legale în domeniu.

Conform statisticii, creșterea față de același trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă a fost de 7,29%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,30%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat o creștere de 7,25% pentru ambele forme.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
cost orar forta de munca