Pe fondul lipsei de specialiști, firmele vor să recruteze studenți până la finele anului, asumându-și riscuri, dar nu și să le ofere un program flexibil. Unde sunt job-uri disponibile

Pe fondul lipsei de specialiști, firmele vor să recruteze studenți până la finele anului, asumându-și riscuri, dar nu și să le ofere un program flexibil. Unde sunt job-uri disponibile
scris 4 oct 2018

Unul din patru angajatori români intenționează să recruteze studenți în perioada octombrie-decembrie 2018, potrivit unui studiu efectuat de platforma BestJobs și publicat joi. În prezent, 58% dintre angajatori declară că până la 5% dintre angajații lor se află încă pe băncile facultăților.

Totodată, la polul opus, în cazul a 22% dintre angajatori, unul din cinci angajați este student, potrivit studiului, citat de news.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Jumătate dintre angajatori estimează că vor scoate la concurs până la 10 poziții noi pentru care vor recruta exclusiv studenți până la finalul anului, iar alți 23%, între 10 și 20 de poziții noi pentru studenți”, conform studiului.

Oferta de joburi pentru studenți s-a dublat, comparativ cu anul trecut. Domeniul unde se găsesc cele mai multe locuri de muncă CITEȘTE ȘI Oferta de joburi pentru studenți s-a dublat, comparativ cu anul trecut. Domeniul unde se găsesc cele mai multe locuri de muncă

Totodată, pentru fiecare poziție deschisă, companiile caută să angajeze între 1 și 5 studenți, iar cele mai multe job-uri vor fi în domenii precum customer service (25%), logistică și producție (16%), vânzări (10%), marketing și comunicare (8%), dar și domenii mai complexe, precum inginerie (9%) și IT (9%).

Mădălina Dan, Clients Manager în cadrul BestJobs, consider că, pe o piață a forței de muncă tot mai săracă în specialiști, recrutarea de studenți reprezintă o soluție care aduce multiple avantaje pe termen lung.

FOTO Orange aduce în România brandul de telefoane și accesorii Xiaomi. Ce prețuri au telefoanele CITEȘTE ȘI FOTO Orange aduce în România brandul de telefoane și accesorii Xiaomi. Ce prețuri au telefoanele

”În primul rând, ei vor dobândi abilități practice încă de pe băncile facultății și astfel vor avea aptitudinile necesare după absolvire. Tinerii sunt dornici să învețe, sunt deschiși la nou și au o putere de adaptare foarte ridicată. În plus, competențele lor digitale sunt mult mai ridicate decât la generația anterioară, ceea ce reprezintă iar un avantaj, într-un mediu economic tot mai tehnologizat. Pe de altă parte, există și dezavantaje, precum interesul lor fluctuant pentru un anumit domeniu sau angajator, lipsa maturității care să ducă la asumarea unor decizii profesionale, ceea ce poate conduce la o reticență din partea companiilor de a-i recruta, dar, în definitiv, toți am trecut prin asta și e bine să privim mai ales avantajele, care sunt mai importante”, spune Dan.

În perspectivă, chiar dacă angajatorii își doresc forță de muncă tânără, aceștia nu sunt dispuși să ofere neapărat un program de lucru flexibil celor care vor totuși să-și continue studiile, potrivit studiului.

Astfel, cei mai mulți angajatori (62%) spun că recrutează studenți pe un program de lucru full-time și doar 19% dintre companii menționează un program flexibil sau part-time (19%).

Studiul a fost efectuat de BestJobs pe un eșantion de 320 de companii mici, medii și mari din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
studenti
firme
angajati
angajatori