Banca Națională a României (BNR) își menține poziția cu privire la monedele virtuale și continuă să atenționeze utilizatorii asupra riscurilor la care se expun, în contextul în care valoarea bitcoin s-a triplat de la începutul anului. În timp ce BNR arată că astfel de monede sunt foarte volatile, Ministerul de Finanțe arată că nu are în plan vreo inițiativă legislativă privind monedele virtuale și că, deocamdată, așteaptă adoptarea unor reglementări europene.
Potrivit unor documente oficiale transmise recent unor instituții și prezentate acum de Profit.ro, banca centrală își menține rezerva cu privire la monede precum bitcoin, amintind că încă din 2015 a avertizat populația cu privire la riscurile potențiale aferente utilizării unor astfel de monede.
”Banca Națională a României își menține opinia comunicată anterior și continuă să atenționeze utilizatorii de monedă virtuală asupra riscurilor la care se expun. Monedele virtuale prezintă o volatilitate foarte ridicată și un grad redus de securitate, în comparație cu monedele emise de băncile centrale și cu monedele electronice reglementate. Deținătorii de monedă virtuală nu au o garanție că o vor putea schimba în viitor pentru bunuri si servicii ori în monedă legală”, arată documentul citat.
Banca centrală avertizează, totodată, că ”monedele virtuale nu sunt potrivite pentru a fi utilizate ca modalitate de plată, ci, mai degrabă, ca mijloc de investire sau speculație”.
Sursa citată subliniază că la nivel european se intenționează reglementarea monedelor virtuale prin amendarea directivei europene privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, iar în propunerea de amendare sunt introduse monedele virtuale în aria de aplicabilitate a directivei.
În propunerea respectivă, avizată de Banca Central Europeană, monedele virtuale sunt definite ca "o reprezentare digitală de valoare care nu este nici emisă de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nici în mod obligatoriu legată de o monedă fiduciară, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de plată și poate fi transferată, stocată sau tranzacționată în mod electronic”.
Avizul Băncii Centrale Europene propune definirea monedelor virtuale drept mijloace de schimb, nu de plată, și eliminarea condiției ca monedele virtuale să poată fi schimbate în monedă legală, deoarece chiar și fără această facilitate monedele virtuale pot fi utilizate pentru finanțarea activităților ilegale.
”Gradul de anonimat referitor la deținătorii de astfel de monede a facilitat utilizarea unor astfel de monede în scopul finanțării unor activități de natură teroristă și face aproape imposibilă identificarea părților implicate în tranzacțiile cu aceste monede. De asemenea, utilizarea monedelor virtuale prezintă riscuri mai mari decât mijloacele de plată tradiționale, în sensul că transferabilitatea monedei virtuale se bazează exclusiv pe internet și este limitată numai de capacitatea rețelei de calculatoare și a infrastructurii infomatice aferente a respectivei monede virtuale”, arată BNR.
CITEȘTE ȘI Atracția crypto valutelor și inevitabila impozitareLa rândul său, Ministerul Finanțelor precizează că ”are în vedere și analizează modul în care cadrul tiscal din celelate state ale Uniunii Europene tratează moneda digitală Bitcoin”, iar în ce privește aplicarea TVA la operațiunile de schimb a monedei respective trebuie să respecte decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene.
Instanța europeană a decis deja că operațiunile care se limitează la cumpărarea și vânzarea de monede virtuale Bitcoin în schimbul monedelor tradiționale, contra plății unei sume care corespunde marjei dintre prețul de cumpărare al monedei virtuale Bitcoin și prețul de vânzare al acesteia, nu sunt supuse regimului TVA.
Bitcoin, cea mai cunoscută monedă virtuală, a urcat în urmă cu o săptămână până la un maxim de 2.791,70 dolari/ unitate, un nou record istoric, cu aproape 290 dolari peste prețul zilei anterioare, triplându-și valoarea față de începutul anului. În prezent, moneda a scăzut sub 2.400 dolari/ unitate.