Paradoxul unei decizii Transgaz: Sistemul național s-a aflat timp de 7 ore în stare de alertă, luni dimineață revenind într-o stare de prealertă în pofida majorării volumului de gaz din conducte

Paradoxul unei decizii Transgaz: Sistemul național s-a aflat timp de 7 ore în stare de alertă, luni dimineață revenind într-o stare de prealertă în pofida majorării volumului de gaz din conducte
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 23 dec 2019

Presiunea în Sistemul Național de Transport Gaze (SNT) a depășit în noaptea de duminică spre luni, pentru 7 ore, nivelul de alertă, în conducte aflându-se o cantitate mai mare de 50 milioane mc, însă luni dimineață la ora 7, SNT se afla în stare de prealertă, deși volumul de gaz din conducte se majorase la 51,3 milioane mc. Explicația: în urma unui articol publicat săptămâna trecută de Profit.ro, Transgaz a anunțat că “datorită acțiunilor desfășurate în ultima perioada de timp, respectiv punerea în funcțiune a unor conducte noi de transport, reabilitarea unor conducte existente pe care s-a crescut regimul de presiuni în vederea exploatării SNT la maxim de capacitate, începând cu data de 23 decembrie 2019, va modifica limitele de funcționare ale SNT, în sensul creșterii acestora pe toate intervalele de funcționare”.

VIDEO Huawei România donează 100.000 de dolari către Salvați Copiii, pentru programul Ora de Net CITEȘTE ȘI VIDEO Huawei România donează 100.000 de dolari către Salvați Copiii, pentru programul Ora de Net
Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, începând cu ora 07:00 a zilei de luni, starea optimă a sistemului național este de 47 miloane mc plus/minus un milion mc (vechea valoare era mai mică cu 3 milioane mc - 44), iar cea normală este cuprinsă între 40 și 51 milioane mc (vechile valori - 38 și 48 milioane mc). În cazul în care cantitatea coboară sub 40 milioane mc sau crește peste 51 milioane mc, sistemul național se află în stare de prealertă. Iar dacă volumul coboară sub 35 (vechea valoare - 33) milioane mc sau se ridică peste 53 milioane mc (vechea valoare 50 milioane mc), sistemul se află în stare de alertă.

În comunicatul emis joia trecută, Transgaz preciza că, “pentru pregătirea acestei acțiuni (de majorare a valorilor linepac - n.r.) a permis în ultimele zile încărcarea Sistemului Național de Transport gaze naturale, astfel încât în data de 23 decembrie 2019, valorile line-pack-ului SNT să fie cât mai apropiate de noile limite de funcționare ale SNT”.

Sistemul național se află de trei zile în starea de prealertă ca urmare a unui volum prea ridicat de gaze. În ianuarie 2018, Transgaz a ordonat reducerea producției CITEȘTE ȘI Sistemul național se află de trei zile în starea de prealertă ca urmare a unui volum prea ridicat de gaze. În ianuarie 2018, Transgaz a ordonat reducerea producției

Demersul Transgaz n-a fost încununat de succes, noua valoare optimă de funcționare a SNT fiind de 47 milioane mc +/- un milion, cu 4 milioane mc sub valoarea linepack de luni dimineață, de 51,3 milioane mc.

Luni dimineață, nivelul line pack-ului (volumul efectiv de gaze naturale aflat la un moment dat în sistemul de conducte de transport gaze naturale) era de 51,3 milioane de mc, care indică o stare de prealertă și potrivit noilor valori publicate luni de Transgaz.

Compania a efectuat aceste schimbări ale linepack în totală lipsă de transparență, Transgaz făcându-le publice doar în dimineața zilei de luni. În plus, compania și-a anunțat intenția de a efectua modificări ale valorilor line pack-ului doar cu 4 zile înainte, după ce Profit.ro semnala că presiunea din sistemul național de gaze se situează de 3 zile peste nivelul superior de prealertă, marți cantitatea de gaze din sistem depășind 49 milioane metri cubi, maxim al ultimilor doi ani. Ultima oară când a fost depășit acest nivel, în ianuarie 2018, Transgaz a ordonat celor doi producători autohtoni limitarea cu 25% a producției, în cazul Romgaz, respectiv cu 40%, în cazul OMV Petrom, motivând că există riscul unei explozii.

Spre deosebire de ultima vară, când pe piețele din România s-a înregistrat o penurie de gaze, în urma înmagazinărilor masive efectuate de producători, dar și furnizori, sau Transgaz, și a vremii calde din ultima perioadă, în România există un surplus de gaze. Depozitele sunt pline în proporție de peste 90%, conductele sunt la rândul lor pline (dovadă valoarea line pack-ului), iar producția și importurile își urmează cursul firesc, în pofida scăderii nivelului ultimelor.

Rezultatul dezechilibrului dintre cerere (consumul redus ca urmare a vremii călduroase) și ofertă este prăbușirea prețului gazului pe piețele spot, care în ultimele 10 zile s-a tranzacționat la un nivel cuprins între 47 și 55 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
transport
gaz
transgaz
linepack
alertă
prealertă