Economia olandeză s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv, potrivit unei prime estimări, ceea ce face ca țara să intre într-o "ușoară recesiune", potrivit cifrelor publicate de Oficiul Central de Statistică (CBS), relatează AFP.
Scăderea înregistrată în ultimele trei luni este de 0,3%, după un prim trimestru al anului 2023 deja slab, cu o contracție de 0,4%, a precizat Oficiul, arată news.ro.
Scăderea consumului gospodăriilor olandeze a fost un factor important în contracția economiei naționale în ultimul trimestru, deoarece olandezii "au cumpărat în principal mai puțină mobilă și îmbrăcăminte", chiar dacă au cheltuit mai mult pentru cultură și petrecerea timpului liber, potrivit CBS.
Comerțul exterior al Țărilor de Jos a jucat, de asemenea, un rol important în această încetinire, cu o creștere a importurilor și o scădere a exporturilor, în special din partea industriei chimice olandeze, a adăugat CBS.
"Conform celei mai comune definiții, acest lucru înseamnă că Olanda se află în recesiune", a declarat miercuri economistul-șef al CBS, Peter Hein van Mullingen, într-o prezentare online. "Această cifră este însă în linie cu cea din trimestrele anterioare, economia olandeză stagnând pentru al patrulea trimestru consecutiv", a adăugat el.
Potrivit oficialului, acest declin nu se traduce încă printr-o deteriorare a pieței olandeze a muncii. "Numărul locurilor de muncă vacante a scăzut ușor, dar la fel și numărul șomerilor", a spus el.
În comparație cu restul Europei, după "o prăbușire" legată de epidemia Covid-19, "economia olandeză și-a revenit mult mai repede și mai puternic", dar de aproximativ un an "a fost invers", a mai spus șeful CBS. "Contracția olandeză de 0,3% este izbitoare în comparație cu evoluția economică a țărilor vecine", a subliniat CBS, menționând că în Franța și Belgia, economia a crescut cu 0,5 și, respectiv, 0,2% în al doilea trimestru.
În medie, PIB-ul în Uniunea Europeană (UE) a rămas neschimbat față de trimestrul precedent.