Nicolae Ciucă: Voi solicita prelungirea termenului pentru PNRR cu cel puțin doi ani

Nicolae Ciucă: Voi solicita prelungirea termenului pentru PNRR cu cel puțin doi ani
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 16:05

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, propune prelungirea termenului pentru Planul Național de Redresare și Reziliență cu cel puțin doi ani.

El a fost întrebat, joi, după ce a participat la Summitul PPE, dacă a discutat cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, despre suspendarea plății a treia din PNRR și dacă are de gând să răspundă apelului premierului Marcel Ciolacu de a lua o decizie politică în ceea ce privește impozitarea IMM-urilor și în problema sinecurilor din consiliile de administrație.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Avon deschide un nou magazin în franciză în România CITEȘTE ȘI FOTO Avon deschide un nou magazin în franciză în România
Evenimente
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Nu am avut timpul necesar să discutăm în detaliu aceste subiecte. Au fost discutate subiectele de principiu, iar în acest moment se discută politic nevoia de revedere a planurilor de redresare și reziliență NextGenerationEU, ținând cont de faptul că față de 2021, când a fost luată decizia pentru punerea în aplicare a acestor planuri, astăzi situația este total diferită și în perioada următoare sunt mai multe țări care solicită revederea anumitor ținte și jaloane și România poate și eu sunt convins că va face acest demers, cel puțin pentru mine ca lider al Partidului Național Liberal în calitate de candidat la Președinție și dacă voi reuși să ajung să fiu ales de către români voi solicita inclusiv prelungirea termenului pentru PNRR cu cel puțin doi ani", a spus Nicolae Ciucă, după ce a participat la Summitul PPE.

El a spus că subiectul suspendării celei de-a treia plăți din PNRR este "o treabă atât de serioasă", încât nu dorește că intre într-un "joc de a pasa mingea de la unii la alții" cu social-democrații, scrie Agerpres.

Ciucă a susținut că în PNRR nu a fost prevăzut niciodată coborârea pragului pentru microîntreprinderi până la o anumită sumă.

"În momentul de față, în ceea ce privește pragul la micro-întreprinderi, ținând cont de tot ce am reușit să desprindem din Planul de Redresare și Reziliență nu a fost niciodată în plan trecut jalonul ca la microîntreprinderi să coboare pragul până la 80.000, 70.000 și așa mai departe. România s-a angajat să coboare acest prag. L-a coborât odată la 500.000. În momentul de față sunt atât de multe IMM-uri încât au o cifră de afaceri de peste 150 de miliarde de lei, iar noi, în condițiile în care vom lua această măsură și vom genera închiderea acestor IMM-uri, eu cred că pierderea pentru economia României va fi mult mai mare decât cele 300 de milioane, motiv pentru care nu cred că trebuie să ne jucăm (...) cu astfel de subiecte. Trebuie să vedem clar unde se pierde și de unde se câștigă mai mult, iar atunci când vorbim de microîntreprinderi nu vorbim doar de bani, vorbim de oameni care muncesc, oameni care au locuri de muncă", a spus liderul PNL.

ULTIMA ORĂ BCE reduce din nou ratele dobânzilor pe fondul încetinirii inflației CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BCE reduce din nou ratele dobânzilor pe fondul încetinirii inflației

El a afirmat că au existat discuții politice în coaliție pe acest subiect, dar de fiecare dată PSD a insistat pe scăderea pragului la microîntreprinderi.

"Soluția în momentul de față - și am discutat inclusiv cu reprezentanții IMM-urilor, toți acești oameni spun, putem înțelege orice, un singur lucru vă solicităm, nu veniți cu o astfel de decizie peste noapte. S-a reușit scăderea pragului cu 50%, de la 1 milion la 500.000. Toată lumea și-a făcut planurile de afaceri și funcționează pe această direcție. Este absolut brutal să venim cu o altă măsură, care cu certitudine va afecta tot ceea ce ține de întreprinderile mici și mijlocii. Asta dorim să înțeleagă. Iar dacă nu va înțelege Comisia, eu cred că domnul prim-ministru Ciolacu, pentru că de aceea este prim-ministru, poate să negocieze împreună cu miniștrii de resort toate aceste aspecte la nivelul Comisiei, pentru că nu este prevăzut în PNRR vreun nivel, vreo cifră pentru pragul la IMM", a spus Ciucă.

El a susținut că propunerea sa privind prelungirea PNRR cu încă doi ani poate fi analizată în coaliție de stafful tehnic.

Ciucă a răspuns și referitor la declarația premierului Marcel Ciolacu, care a susținut că în coaliție "se comunică prin secretarii generali sau putem prin telepatie".

"Asta n-am încercat-o până acum, dar doar asta a spus? (...) Asta cu telepatia e complicată rău de tot. Eu am văzut că a zis că sunt prizonierul partidului sau ceva de genul ăsta. Recomandarea mea este să nu folosească termeni militari că e complicat, că de la prizonier mă duce mintea imediat la victimă și s-ar putea ca el să fie victimă a propriului partid", a afirmat liderul PNL. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pnl
nicolae ciucă
pnrr