Ministrul Economiei anunță noi reguli pentru HoReCa: Măsurile compensatorii nu se vor mai acorda pe principiul „primul venit, primul servit”

Ministrul Economiei anunță noi reguli pentru HoReCa: Măsurile compensatorii nu se vor mai acorda pe principiul „primul venit, primul servit”
scris 20 feb 2021

Guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea HoReCa, iar ministrul Economiei, Claudiu Năssui, a anunțat sâmbătă că a fost aprobată în Guvern o ordonanță "mult așteptată" de industria HoReCa, privind modul în care se va face plata, astfel că măsurile compensatorii nu se vor mai acorda pe principiul „primul venit, primul servit”, ci toate persoanele eligibile vor primi bani, indiferent când au făcut solicitarea.

Profit.ro a relatat însă că printre schimbări sunt și cele care prevăd noi condiții și costuri pentru firme, verificate de ANAF, dar cu termene amânate pentru autorități.

Urmărește-ne și pe Google News
eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți CITEȘTE ȘI eMAG Academy, școala care te învață ABC-ul online-ului. Top 10 cei mai studioși cursanți
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"A trecut ordonanța mult așteptată pentru HoReCa. Este o măsură compensatorie gândită de fostul guvern și pe care o operaționalizăm. Nu o să reiau cele spuse deja sau elementele din forma pusă în transparență. Ca element de noutate, ieri, în ședința de guvern, am introdus o schimbare în modul în care se face plata", scrie oficialul pe Facebook, potrivit News.ro.

Schimbarea mare este că nu se mai merge pe principiul „primul venit, primul servit”.

Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat CITEȘTE ȘI Câți bani generează industria jocurilor de noroc la bugetul de stat

"Chiar dacă este un principiu obiectiv de departajare a aplicanților, acest principiu ar fi rezultat în două lucruri. Primul, o aglomerare a depunerilor de solicitări în primele zile sau chiar ore de la deschiderea apelului. Și a doua, ar fi creat o categorie de oameni care primesc banii și o categorie care nu primesc. Practic ar fi primit bani cei care se grăbeau să depună solicitarea mai repede. Nu ar fi fost corect pentru că măsura viza despăgubirea tuturor celor care au fost închiși, nu doar a celor care sunt mai rapizi. Nu am vrut nici să mergem pe un criteriu de departajare pe care să-l fi ales noi prin minister, deoarece tot ar fi creat două categorii de oameni: cei care primesc și cei care nu primesc. În plus ar fi fost întotdeauna întrebarea de ce a fost ales acel criteriu de departajare și nu altul", spune Năsui.

Numărul persoanelor vaccinate a depășit numărul celor infectate cu virusul SARS-CoV-2 CITEȘTE ȘI Numărul persoanelor vaccinate a depășit numărul celor infectate cu virusul SARS-CoV-2

Începeau întrebările perfect legitime de tip „Au făcut unii lobby pentru criteriul X care să-i avantajeze?”, spune ministrul, precizând că degeaba ar fi negat, pentru că orice criteriu din lumea asta i-ar fi favorizat pe unii versus alții.

"Așa că am ales o soluție în care să primească toate persoanele eligibile bani indiferent când au făcut solicitarea: fiecare va primi bani, în limita bugetului, proporțional din bugetul total.

Concret, guvernul a alocat 1 miliard de lei pentru despăgubirea HoReCa. Dacă suma cererilor de despăgubire va depăși miliardul alocat, atunci firmele vor primi bani proporțional cu cererea lor de finanțare. Astfel toată lumea va primi bani și nimeni nu va fi dezavantajat. Dacă nu sunt suficienți bani în buget pentru toată lumea, atunci vor primi toți mai puțin, dar toată lumea tot va primi. Este o soluție corectă care nu împarte antreprenorii în câștigători (care primesc fonduri) și pierzători (care nu primesc). Și care nici nu stimulează lumea să își depună cererea de finanțare nici cât mai repede, nici cât mai târziu", a adăugat ministrul Economiei.

viewscnt
Afla mai multe despre
ministerul economiei
horeca
claudiu nasui