Ministerul Finanțelor a ieșit în piață cu o nouă emisiune de obligațiuni scadente în 2024, care s-a întâlnit cu o cerere ridicată din partea băncilor, în condițiile scăderii randamentelor.
Ministerul voia să împrumute inițial 400 de milioane de lei, iar băncile au subscris peste 1 miliard de lei. Finanțele au împrumutat 500 de milioane de lei la un randament mediu anual de 4,55%.
La ultima licitație de acest tip, desfășurată pe 23 iulie, ministerul a ieșit în piață tot cu 400 de milioane de lei, iar băncile au depus oferte pentru obligațiuni de 600 de milioane de lei. Finanțele au împrumutat atunci 463 de milioane de lei la un randament mediu de 4,8%.
CITEȘTE ȘI Bugetarii, înarmați cu vouchere, iau cu asalt stațiunile: 60% din solicitările de cazare pe un site de rezervări online menționează plata cu vouchereLa finele săptămânii trecute, statul a împrumutat 91 de milioane de lei printr-o emisiune pe 13 ani la un randament mediu de 5,2%, după ce într-o emisiune similară din 18 iulie luase din piață 110 milioane de lei la 5,32%.
Dobânzile aferente împrumuturilor statului sunt într-o scădere ușoară în ultima perioadă, în condițiile menținerii dobânzii cheie de către Banca Națională a României și a injecțiilor de lichiditate prin operațiuni repo precum și a atenuării riscurilor dinspre mediul extern. Pe de altă parte, ratele de dobândă plătite de stat s-au dublat sau chiar triplat, în funcție de scadență, în ultimul an, după creșterea accelerată a ratei inflației și întărirea politicii monetare.
Trezoreria a refuzat să accepte în totalitate randamentele mai mari cerute de investitori și a refuzat ofertele băncilor în mai multe licitații în prima jumătate a anului. De altfel, la 6 luni, statul realizat sub 40% din planul de finanțare.