Circa trei miliarde de euro lipsesc, la nivel consolidat, din bilanțul companiilor românești și vreo 260.000 de firme au fonduri proprii negative, iar responsabilitatea Guvernului este să capitalizeze companiile românești, a declarat Mihai Precup, ministru secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.
"Guvernul României, anul trecut și anul acesta, a făcut un pas important în ceea ce privește susținerea companiilor românești și ne-am uitat la bilanțul companiilor, ca un întreg. Pe de o parte, ne-am uitat pe partea de equity, de capital, pentru că știm foarte bine că marea provocare pe care o au companiile în a atrage credit bancar este capitalizarea. Din această perspectivă, a venit cu un fond de fonduri: 400 de milioane de euro alocați exclusiv capitalizării companiilor românești, care au capacitate de a se dezvolta înspre piețele din afară. (...) 400 de milioane care vor fi distribuite, împreună cu Fondul european de investiții, direct în capitalul companiilor românești. Știm foarte bine că, la nivel consolidat, din bilanțul companiilor românești lipsesc undeva la trei miliarde de euro, fonduri proprii negative. Vreo 260.000 de companii din 870.000 de companii au fonduri proprii negative. Deci, este responsabilitatea noastră să capitalizăm companiile românești", a spus Precup, la Topul Național al Firmelor (TNF) 2023, organizat de Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR).
El a adăugat că un alt element extrem de important îl reprezintă partea de garanții și, pentru a ajuta companiile să se finanțeze mai ușor din partea sectorului bancar, Guvernul a venit "cu un răspuns clar", respectiv șase miliarde de lei alocați pentru IMM Invest, cu diferite sub-componente, precum componenta de agro, componenta de inovare, scrie Agerpres.
"Însă, aceste finanțări ajută doar companiile mici și medii, pentru că vorbim de finanțări până la 10 milioane de lei. Exim Bank, de asemenea, joacă un rol extrem de important și probabil mulți dintre dumneavoastră aveți contacte pentru finanțarea companiilor mari. Însă, cred că este un exercițiu comun, pe care trebuie să-l facem împreună cu dumneavoastră, pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a finanța companiile. Ne așteaptă un an dificil, după cum bine știți, și cred ca doar împreună putem să găsim cele mai bune soluții", a punctat secretarul de stat.