Numărul șomerilor în Germania a crescut în octombrie mai mult decât se estima, potrivit datelor oficiale publicate joi, un semn al apariției fisurilor pe piața forței de muncă, considerată până acum rezilientă, în pofida mediului economic dificil, transmite Reuters.
Oficiul Federal pentru Muncă (BA) a informat că numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în octombrie cu 30.000, până la cifra ajustată de 2,678 milioane, scrie Agerpres.
Rata șomajului ajustată sezonier, care măsoară raportul dintre numărul persoanelor fără loc de muncă și populația aptă de muncă, a urcat la 5,8%, de la 5,7% în septembrie. Analiștii se așteptau ca rata șomajului să se mențină la 5,7%, iar numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă să urce cu 15.000.
"De mai bine de un an, economia germană se confruntă cu dificultăți, ceea ce afectează și piața forței de muncă. O astfel de perioadă îndelungată nu rămâne fără consecințe pe piața forței de muncă. Totuși, ținând cont de datele economice, evoluția pieței muncii este bună", a afirmat Andrea Nahles, președintele Agenției Federale a Muncii.
În octombrie au fost 749.000 locuri de muncă vacante, cu 98.000 mai puține decât în urmă cu un an, arată datele publicate de Oficiul Federal pentru Muncă.
Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în Germania, calculat de S&P Global, și considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a arătat o reducere accelerată și solidă a numărului de angajați în fabrici, în octombrie.
"Totuși, comparativ cu recesiunile precedente, actualul scenariu privind locurile de muncă pare relativ favorabil, ținând cont de situația în ansamblu din industrie", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank (HCOB).
CITEȘTE ȘI VIDEO Putin face glume pe seama ploșnițelor în mari orașe europeneAcesta a explicat că lipsa de forță de muncă afectează economia germană, ceea ce înseamnă că cele mai multe companii se agață de angajații pe care îi au.
"Tendința de menținere a locurilor de muncă este principalul motiv pentru reziliența pieței forței de muncă, chiar când economia are probleme. Dar această tendință nu va dura deoarece firmele realizează că scăderea activității economice va fi de durată și vor trebui să facă concedieri", a declarat Tomas Dvorak, economist la Oxford Economics.