Investițiile străine directe s-au redus

Investițiile străine directe s-au redus
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 13:14

Fluxul net de investiții străine directe (ISD) în anul 2023 a scăzut la 6,75 miliarde euro, de la 10 miliarde de euro în anul precedent, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR).

"Fluxul net de ISD în anul 2023 a înregistrat valoarea de 6.748 milioane euro, din care: 6.996 milioane euro - participații la capitalurile proprii (nivel rezultat prin însumarea aportului la capitalurile proprii ale întreprinderilor ISD, în valoare de 2.070 milioane euro, cu profitul reinvestit în întreprinderile ISD în valoare de 4.927 milioane euro); -248 milioane euro - instrumente de natura datoriei în relația cu investitorii străini direcți și cu societățile din cadrul grupului acestora, determinate prin diferența dintre datorii (1.096 milioane euro) și creanțe (1.344 milioane euro)", se arată într-un comunicat al băncii centrale.

Urmărește-ne și pe Google News
Conferința Profit E-commerce, Profit.ro - Cristian Pelivan, Director Executiv ARMO: Creștere de 10-11% a comerțului online din România. Peste consumul total CITEȘTE ȘI Conferința Profit E-commerce, Profit.ro - Cristian Pelivan, Director Executiv ARMO: Creștere de 10-11% a comerțului online din România. Peste consumul total
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Veniturile din ISD realizate de către nerezidenți, în cursul anului 2023, au înregistrat valoarea de 11,865 miliarde de euro, din care venituri din participații la capital, în cuantum de 10,764 miliarde de euro (determinate ca diferență între profiturile după impozitare ce revin învestitorilor străini, în valoare de 14,354 miliarde de euro din totalul profiturilor obținute de întreprinderile ISD, și pierderile ce revin acestora, în valoare de 3,590 miliarde de euro, din totalul pierderilor înregistrate de întreprinderile ISD în anul 2023), precizează sursa citată.

Totodată, veniturile nete din dobânzi au consemnat un nivel de 1,101 miliarde de euro, calculate ca diferență între dobânzile primite de către investitorii străini direcți pentru creditele acordate întreprinderilor deținute în România și dobânzile plătite de către aceștia pentru creditele primite de la aceste întreprinderi, atât direct, cât și prin alte companii nerezidente din cadrul grupului, arată Agerpres.

Soldul ISD la 31 decembrie 2023 a atins nivelul de 118,231 miliarde euro, din care 84,76 miliarde euro - capitaluri proprii, inclusiv profitul reinvestit (71,7% din total sold ISD) și 33,47 miliarde euro - instrumente de natura datoriei în relația cu investitorii străini direcți și cu societățile din cadrul grupului acestora (28,3%).

BNR, în colaborare cu Institutul Național de Statistică (INS), a realizat cercetarea statistică anuală pentru determinarea investițiilor străine directe (ISD), principala sursă de date pentru elaborarea statisticilor ISD.

Obiectivul principal a fost determinarea fluxului net de ISD în cursul anului 2023 în întreprinderile rezidente cu investiție străină directă, a veniturilor obținute de nerezidenți din aceste investiții, precum și a soldului ISD în România la 31 decembrie 2023, precizează BNR. 

viewscnt
Afla mai multe despre
bnr
investitii