Investițiile străine directe (ISD) la nivel global au înregistrat o importată revenire în prima jumătate din 2024 și au atins nivelul de 802 miliarde dolari, după o perioadă de contracție, a anunțat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), relatează agenția EFE.
Cea mai mare parte din această creștere a avut loc în primul trimestru al anului, când volumul s-a dublat datorită avansului semnificativ din economiile avansate, se arată într-un raport al OECD.
Însă, în trimestrul al doilea, ISD au scăzut cu 36% față de primele trei luni, ceea ce, conform raportului, reflectă volatilitatea persistentă pe piețele globale. Investițiile externe directe în țările OECD au urcat cu 80% interanual, până la 338 miliarde dolari, însă avansul rămâne la nivelul de 14% dacă nu se contabilizează intrările din Luxemburg și Țările de Jos, scrie Agerpres.
Statele Unite au fost cel mai mare receptor al acestor investiții la nivel mondial, în perioada ianuarie-iunie 2024, pe locurile următoare situându-se Brazilia și Mexic.
În schimb, ISD au scăzut cu 19% în țările din G20 care nu fac parte din OECD, în special ca urmare a impactului Chinei, unde s-a menținut tendința de diminuare în contextul incertitudinilor geopolitice și economice din această țară, care au afectat încrederea investitorilor străini.
Economiile emergente și în dezvoltare au înregistrat scăderi semnificative și în al doilea trimestru au ajuns la cel mai redus nivel din ultimii doi ani.
În pofida perspectivelor incerte din a doua jumătate a anului, raportul observă că sectoarele tehnologiei și energiei regenerabile au captat o mare parte din investițiile în economiile avansate, conduse de SUA și Australia.