Bogdan Preda pleacă din conducerea executivă a Patronatelor Bancare: „Dupa 10 ani, a venit vremea să caut un proiect nou pe care să-l construiesc cu o echipă valoroasă”. Poziția sa, preluată de Georgiana Murgulescu.

Bogdan Preda pleacă din conducerea executivă a Patronatelor Bancare: „Dupa 10 ani, a venit vremea să caut un proiect nou pe care să-l construiesc cu o echipă valoroasă”. Poziția sa, preluată de Georgiana Murgulescu.
scris 31 oct 2024

Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), anunță o nouă conducere executivă. Bogdan Preda, secretar general și director executiv relații publice și internaționale al Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), pleacă din organizația căreia i s-a alăturat încă de la înființare în 2014. Poziția sa este preluată de Georgiana Murgulescu, până acum director Relații Juridice & Dialog Social la CPBR.

”Domnul Bogdan Preda, Directorul Executiv de Relații Publice și Instituționale și Secretar General al CPBR, a decis să își încheie mandatul după mai mult de 10 ani de activitate de la înființarea organizației patronale. Bogdan Preda va fi succedat de Georgiana Murgulescu, care începând cu data de 1 noiembrie a.c., va deveni Director Executiv de Relații Juridice și Instituționale al CPBR. În acest context, membrii CPBR îi mulțumesc lui Bogdan Preda pentru rolul său important și contribuțiile valoroase aduse prin sprijinirea și consolidarea relațiilor instituționale ale sectorului bancar, cât și pentru dezvoltarea dialogului constant cu partenerii de dialog social”, a anunțat azi CPBR.

Urmărește-ne și pe Google News

"După mai mult de 10 ani de la înființarea CPBR, consider că a venit vremea să caut un proiect nou pe care să-l construiesc împreuna cu o echipă valoroasă, la fel cum s-a întamplat și în cazul acestei organizatii patronale care, cred eu, a reușit să marcheze o diferență majoră de abordare în relațiile cu autoritățile, cu sindicatele și cu alte organizații naționale și internaționale", ne-a declarat Bogdan Preda.

EXCLUSIV Necesarul de împrumut al Guvernului - revizuit în creștere cu 18 miliarde lei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Necesarul de împrumut al Guvernului - revizuit în creștere cu 18 miliarde lei

Înființată în 2014, CPBR este singura organizație patronală a sectorului bancar din România, băncile membre reunind circa jumătate din totalul activelor bancare și al angajaților din sistemul bancar.  Din CPBR fac parte BCR, BRD-Groupe Societe Generale, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, ING Bank - cele mai mari bănci din țară, cu excepția Băncii Transilvania, liderul după active.

"CPBR este unul dintre cele două proiecte ale mele de suflet, având în vedere că l-am pornit de la zero și l-am îngrijit timp de peste zece ani. Celălalt proiect de suflet de care m-am îngrijit, pornit tot de la zero, a fost înființarea și implementarea operațiunii Bloomberg News în România, tot timp de 10 ani, până în 2007", își amintește Preda.

În perioada mandatului la CPBR, el a reprezentat organizația și în Consiliul Economic și Social (CES) și s-a implicat în proiecte ale Confederației Patronale Concordia, din care și patronatul băncilor face parte: "Ca profesionist în comunicare, management și integrare, sunt îndeobște atras de proiecte valoroase și utile societății, pe care să le pot construi sau să le îmbunătățesc în adevăratul sens al cuvântului. CPBR a fost un asemenea proiect pentru mine, care acum a ajuns la maturitate deplină. Cu suișuri și coborâșuri - fiindcă sectorul bancar e unul complicat - rămân cu o experiență mult îmbogățită și cu o deschidere necondiționată față de specificul activității instituțiilor de credit. Nu mai puțin importantă a fost activitatea mea de restructurare a Confederației Patronale Concordia, care între timp a devenit cea mai puternică din România, din care CPBR face parte prin Federația Patronală FinBan. Activitatea mea inclusiv ca membru în Plenul Consiliului Economic și Social (CES) din partea Concordia, mi-a permis să întorc către societate mare parte din experiența acumulată la CPBR".

BCR, profit în creștere cu aproape o treime CITEȘTE ȘI BCR, profit în creștere cu aproape o treime

Preda spune că o reușită importantă recentă a fost extinderea aplicării contractului colectiv de muncă semnat de băncile membre CPBR la nivelul întregului sector bancar, inclusiv pentru angajații băncilor care nu fac parte din patronat: "De asemenea, îmi închei mandatul la CPBR cu satisfacția că după un efort de echipă ce a durat câțiva ani și mii de ore de muncă, aplicarea la nivelul întregului sector bancar a contractului colectiv de muncă semnat de băncile membre ale CPBR în primăvara acestui an cu federațiile sindicale reprezentative în domeniul activităților bancare, a fost aprobat în unanimitate de membrii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social - CNTDS, o premieră în peisajul dialogului social din România. Vreau să închei mulțumind echipei pe care am fost onorat s-o conduc - sper eu mai mult din poziția de coleg - în acești mulți ani, colegilor din băncile membre CPBR, cât și membrilor Consiliului Director al CPBR cu care voi păstra și în continuare relații deschise și constructive. Le doresc tuturor succes în continuare," spune Preda.

VIDEO Profit.ro - Maratonul de Educație Financiară. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: Avem o campanie în școli pe taxe-impozite. S-a ajuns la 50.000 elevi și studenți. Să creștem colectarea din zona ilicită, nu cu povara pe contribuabilii corecți CITEȘTE ȘI VIDEO Profit.ro - Maratonul de Educație Financiară. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș: Avem o campanie în școli pe taxe-impozite. S-a ajuns la 50.000 elevi și studenți. Să creștem colectarea din zona ilicită, nu cu povara pe contribuabilii corecți

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat, săptămâna trecută, că de prevederile contractului colectiv la nivel de sector în domeniul bancar din România vor urmând să beneficia toți cei aprovimativ 45.000 de angajații din acest sector de activitate. ”În urma discuțiilor din cadrul Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social din care fac parte Guvernul, sindicatele și patronatele, s-a finalizat și semnat primul contract colectiv la nivel de sector în domeniul bancar din România. Acesta marchează o premieră în domeniul dialogului social, fiind primul contract colectiv care se aplică erga omnes, adică tuturor salariaților din sectorul de activitate, indiferent de afilierea lor sindicală sau de angajator”, au transmis oficialii Ministerului Muncii.

În luna aprilie, CPBR a semnat noului Contract Colectiv cu cele doua federatii sindicale reprezentative din piață. Cu o durata de doi ani, acesta a fost primul astfel de contract semnat în contextul creat de noua Lege a Dialogului Social, survenind înainte de expirarea, la data de 1 mai a.c., a vechiului contract, pentru a se asigura continuitate în protecția drepturilor salariaților din băncile semnatare.

La început, contractul colectiv a produs efecte doar pentru băncile membre CPBR (BCR, BRD, ING, Raiffeisen Bank și UniCredit Bank ). Extinderea prevederilor sale la nivelul întregului sector bancar a fost cerută de sindicaliști, însă a fost posibilă doar după o decizie unanimă a Consiliului Național Tripartit, din care face parte Guvernul, cinci confederații sindicale și cele două confederații patronale reprezentative (Concordia și CNPIMMR). O astfel de extindere a trebuit să ia în calcul și capacitatea instituțiilor financiare mai mici sau cu pierderi de a suporta costuri salariale mai mari, impuse prin contractul colectiv semnat de sindicate și patronate din care ele nu fac parte.

Un salariu minim de 4.100 lei brut, începând cu luna iunie 2024, și 4.500 lei brut, din iunie 2025, precum și până la 6 salarii de bază brute, în funcție de vechime, la concediere, sunt printre drepturile obținute de angajații din domeniu în noul contract colectiv.

Noul secretar general și director executiv CPBR are experiență în domeniul dialogului social. ”Georgiana Murgulescu, o profesionistă  cu o experiență remarcabilă în domeniul juridic și de dialog social, activă în echipa CPBR în ultimii nouă ani în funcția de Director de Relații Juridice și Dialog Social, va continua să promoveze o abordare integrată a relațiilor dintre sectorul bancar și partenerii săi de dialog social, economic și instituțional, cu accent pe agregarea unor viziuni comune pentru dezvoltarea sectorului bancar, contribuind astfel la crearea unui mediu financiar modern și stabil, în beneficiul întregii societăți”, se arată în comunicatul CPBR

Potrivit organizației, „misiunea CPBR va continua să se desfășoare în direcțiile promovării dialogului constructiv cu autoritățile naționale și internaționale, cu federațiile sindicale active în sectorul bancar, dar și a  sprijinirii stabilității sociale și creșterii standardelor profesionale în sectorul bancar. De asemenea, CPBR se angajează să emită opinii consultative obiective privind actele normative, să contribuie la dezvoltarea unui cadru legislativ stabil, să  promoveze concurența loială, să colaboreze cu asociațiile de consumatori pentru protecția acestora și să susțină digitalizarea și modernizarea instituțiilor publice, facilitând astfel accesul la servicii mai eficiente pentru societate”.

viewscnt
Afla mai multe despre
cpbr
bogdan preda
georgiana murgulescu
contract colectiv de munca