INS confirmă că economia României a crescut cu 5,7% în primul trimestru. Sectorul IT, serviciile, comerțul și industria au susținut creșterea PIB, însă construcțiile și sistemul financiar au scăzut

INS confirmă că economia României a crescut cu 5,7% în primul trimestru. Sectorul IT, serviciile, comerțul și industria au susținut creșterea PIB, însă construcțiile și sistemul financiar au scăzut
scris 7 iun 2017

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat miercuri estimările publicate la jumătatea lunii mai privind creșterea produsului intern brut (PIB) din primul trimestru al acestui an și a furnizat detalii legate de contribuția sectoarelor economice la avansul economiei, care arată că sectorul IT-comunicații, serviciile, comerțul și industria au susținut cel mai mult economia, în timp ce construcțiile și sectorul financiar au scăzut, limitând avansul economic.

În 16 mai, primele estimări publicate de către INS indicau că produsul intern brut, principalul indicator care măsoară dimensiunea unei economii, a urcat în primul trimestru cu 5,7% față de aceeași perioadă din 2016, pe serie brută, și cu 1,7% față de trimestrul anterior, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Datele arată o accelerare a creșterii economice față de ultimul trimestru din 2016, când PIB-ul României a crescut cu 4,8% față de aceeași perioadă a anului anterior, pe serie brută, și cu 1,5% față de trimestrul precedent.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Angajați ai firmelor reclamate, rude ale șefilor din asigurări și juriști cu specializări în reglementarea cazanelor, selectați să rezolve conflictele RCA. ASF: totul decurge legal, rapid și fără plângeri CITEȘTE ȘI Angajați ai firmelor reclamate, rude ale șefilor din asigurări și juriști cu specializări în reglementarea cazanelor, selectați să rezolve conflictele RCA. ASF: totul decurge legal, rapid și fără plângeri

În date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 5,6% în primul trimestru din acest an față de aceeași perioadă din 2016, după un avans de 5% în trimestrul IV din 2016, de 4,5% în trimestrul III și de 5,7% în al doilea trimestru al anului trecut.

Analiștii se așteaptau la o menținere a unei rate înalte de creștere economică în primul trimestru, dar primele date publicate de INS au depășit semnificativ estimările.

INS  a publicat miercuri și detalii privind evoluția sectoarelor economice, care arată că, în primul trimestru din acest an, patru sectoare au avut o contribuție determinantă la creșterea economică.

Astfel, activitatea din sectorul informații și comunicații a crescut cu 15,3% față de primul trimestru din 2016, iar activitățile profesionale, științifice și tehnice; activități de servicii administrative și activități de servicii suport - categorie care cuprinde cele mai multe servicii - au urcat cu 9,1%.

De asemenea, sectorul comerțului a crescut în primul trimestru cu 7,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce industria - sector-cheie care contribuie cu aproape un sfert la PIB - a avansat cu 6,7%.

Statisticile oficiale arată că, în primul trimestru, două sectoare au fost pe minus: construcțiile au înregistrat un declin de 0,6% față de primul trimestru din 2016, iar sectorul intermedierilor financiare (ce include în special băncile, asigurărire și pensiile private) a scăzut cu 0,7%.

De asemenea, rate mici de creștere față de trimestrul I din 2016 au fost înregistrate în agricultură (+0,9%), tranzacții imobiliare (+2,7%) și administrație publică (+2,9%).

Pe seria brută, valoarea PIB din primul trimestru a fost de 159,67 miliarde lei (circa 35,3 miliarde euro), în timp ce, pe seria ajustată, valoarea PIB este semnificativ mai mare, de 199,89 miliarde lei (44,2 miliarde euro).

Pe partea de utilizare a PIB, economia a fost susținută în primul trimestru în principal de consum, așa cum estimau toți analiștii.

"Din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s-a datorat, în principal: cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor populației, al cărei volum s-a majorat cu 7,4%, contribuind cu 4,8% la creșterea PIB; variației stocurilor, cu o contribuție de +1,1%, consecință a creșterii importante a stocurilor din economie", arată comunicatul INS.

În schimb, formarea brută de capital fix, un indicator al investițiilor din economie, a scăzut în primul trimestru cu 0,7% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În primul trimestru, agricultura a continuat să aibă o pondere redusă la formarea PIB-ului României, de doar 1,7%, industria a contribuit cu 23,1%, construcțiile - cu 3,3%, comerțul - cu 19,5%, sectorul de informatică și comunicații - cu 6,2%, trazacțiile imobiliare - cu 9,1%, iar administrația publică și apărarea - cu 13,4%, restul fiind aportul altor sectoare.

Anul trecut, agricultura a ajuns la cea mai scăzută pondere anuală la formarea PIB-ului României din istorie, de doar 3,9%, industria a contribuit cu 23,1%, construcțiile - cu 6%, comerțul - cu 18,1%, sectorul de informatică și comunicații - cu 5,6%, trazacțiile imobiliare - cu 8,2%, iar administrația publică și apărarea - cu 10,2%, restul fiind aportul altor sectoare.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%.

Pentru întregul an 2017, guvernul mizează pe o creștere economică de 5,2%, în timp ce instituțiile internaționale și cei mai mulți analiști financiari estimează un ritm cuprins între 4% și 4,5%.

Economia a primit mai mulți stimuli salariali și fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani.  Măsurile au stimulat consumul și creșterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiștii.

Astfel, contul curent al balanței de plăți a înregistrat în 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro,  de peste două ori mai mare față de 2015, în special ca urmare a deteriorării balanței comerciale, care a continuat în primele luni din acest an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
economia romaniei