INS a confirmat creșterea economică de 8,8% în T3, dar cu o constatare: creșterea s‐a datorat în principal cheltuielii pentru consum final

INS a confirmat creșterea economică de 8,8% în T3, dar cu o constatare: creșterea s‐a datorat în principal cheltuielii pentru consum final
scris 5 dec 2017

Institutul Național de Statistică (INS) a confirmat, marți, estimările publicate la jumătatea lunii noiembrie, referitoare la creșterea de 8,8%, pe serie brută, a Produsului Intern Brut (PIB) în al treilea trimestru al acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut.

Datele publicate în noiembrie au arătat o accelerare a creșterii economice în al treilea trimestru din 2017 față de al doilea trimestru, când produsul intern brut (PIB) al României a crescut cu 6,1% față de aceeași perioadă din 2016, pe serie brută, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

”Produsul Intern Brut estimat pentru trimestrul III 2017 a fost de 23.5061 milioane lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 8,8% față de trimestrul III 2016”, se arată în comunicat.

Proprietarul BCR anticipează: România va ieși din nou pe piețele internaționale, căutând 1,2 miliarde euro CITEȘTE ȘI Proprietarul BCR anticipează: România va ieși din nou pe piețele internaționale, căutând 1,2 miliarde euro

Conform INS, din punctul de vedere al utilizării PIB, creșterea s‐a datorat în principal: 

- cheltuielii pentru consum final al gospodăriilor  populației, cu un volum majorat cu  9,7%, contribuind cu +6,1% la creșterea PIB; 

- formării brute de capital  fix, cu o contribuție de +0,8%, consecință a creșterii cu  3,8% a volumului său.

O  contribuție negativă la creșterea PIB a avut‐o exportul  net  (‐0,6%), consecință a creșterii cu 9,6% a exporturilor de bunuri și servicii corelată cu o creștere mai mare a volumului importurilor de bunuri și  servicii (10,8%)

În date ajustate sezonier, PIB-ul României a urcat cu 8,6% în al treilea trimestru față de aceeași perioadă din 2016, date confirmate de INS.

În ceea ce privește evoluția față de trimestrul anterior, creșterea din al treilea trimestru din acest an a fost de 2,6%, după +2% atât în al doilea, cât și în primul trimestru al anului, a confirmat marți INS.

”Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul III 2017 a fost de 214.977 milioane lei prețuri curente, în creștere – în termeni reali – cu 2,6% față de trimestrul II 2017 și cu 8,6% față de trimestrul III 2016”, se arată în comunicatul INS.

BERD: România să depună eforturi pentru reducerea corupției și birocrației. Economia crește puternic, însă deficitul și balanța comercială se deteriorează CITEȘTE ȘI BERD: România să depună eforturi pentru reducerea corupției și birocrației. Economia crește puternic, însă deficitul și balanța comercială se deteriorează

Trimestrul III din 2017 a fost al nouălea trimestru la rând de creștere economică, arată seriile INS.

În primele nouă luni ale acestui an, PIB-ul a crescut cu 7% pe serie brută și cu 6,9% pe serie ajustată sezonier.

La creșterea economiei a contribuit în special industria, cu o pondere de 23,2% la formarea PIB și al cărei volum de activitate s-a majorat cu 7,6%.

O contribuție importantă au avut-o și comerțul cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor; transport și depozitare; hoteluri și restaurante, cu o pondere de 18,2% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 8,7%.

Pe locul trei urmează agricultura, silvicultura și pescuitul, cu o pondere mai redusă la formarea PIB (4,9%), dar care au înregistrat o creștere semnificativă a volumului de activitate (24,3%).

Pe poziția a patra se află activitățile profesionale, științifice și tehnice, activitățile de servicii administrative și activitățile de servicii suport, cu o pondere de 7,1% la formarea PIB și al căror volum de activitate s-a majorat cu 9,8%.

Avertisment New York Times: Economia României ar putea avea probleme în viitorul apropiat CITEȘTE ȘI Avertisment New York Times: Economia României ar putea avea probleme în viitorul apropiat

Comisia Națională de Prognoză (CNP) a revizuit recent în sus estimările privind creșterea economică din acest an a României, la 6,1%, față de 5,6% cât estimase anterior.

În 2016, economia românească a crescut cu 4,8%, cel mai înalt ritm de după 2008. În 2015, economia românească a avansat cu 3,9%.

Economia a primit mai mulți stimuli salariali și fiscali din partea guvernului în ultimii doi ani.  Măsurile au stimulat consumul și creșterea economică, însă au generat dezechilibre externe importante, avertizează analiștii.

Astfel, contul curent al balanței de plăți a înregistrat în 2016 un deficit de 4,1 miliarde euro,  de peste două ori mai mare față de 2015, în special ca urmare a deteriorării balanței comerciale, care a continuat în prima jumătate a acestui an.

viewscnt
Afla mai multe despre
ins
crestere economica