Menținerea ratingului suveran de către Standard&Poor’s oferă României răgazul necesar pentru a lua măsurile de corecție fiscală în condițiile în care următoarele șase luni vor fi cruciale pentru perspectivele politice și fiscale ale țării, arată ING Bank.
Agenția americană a menținut la BBB- ratingul de țară al României, adică pe ultima treaptă recomandată investițiilor. Perspectiva a fost, de asemenea, menținută la negativă, după ce încă din iarnă S&P avertiza cu privire la deficitul fiscal ridicat și la poziția externă în deteriorare.
“Afirmarea ratingului de către S&P oferă un atât de necesar răgaz și înseamnă că temerile de retrogradare au fost amânate pentru trimestrul 4 din 2020. Următoarele șase luni vor fi decisive pentru perspectivele politice și fiscale ale României, care rămân fragile, dar optimismul pe termen scurt este susținut de linia repo a Băncii Centrale Europene și de speranțele unui fond european de redresare”, arată economiștii ING Bank Trieu Pham și Valentin Tătaru.
S&P se așteaptă ca România să poată finanța fără mari probleme creșterea datoriei publice cu 11 puncte procentuale la 46,2% din produsul intern brut, pe fondul unei contracții economice de 5,9% în acest an și au unui deficit fiscal de 8% din PIB (față de 3,5% din PIB cât era prevăzut în bugetul inițial pentru acest an), situație generată în mare măsură de efectele pandemiei COVID-19.
CITEȘTE ȘI Beneficiile soluțiilor de semnătură electronică și chatbot în contextul economic actualING crede că agențiile de rating vor fi dispuse să aștepte măsurile de corecție fiscală ale autorităților române, chiar dacă criza COVID-19 a generat efecte fiscale negative.
“Cu toate acestea, următoarele șase luni vor fi cruciale pentru agențiile de rating și piețe. În primul rând, creșterea cu 40% a pensiilor în septembrie reprezintă un risc esențial, iar în conformitate cu punctul nostru de vedere (și cel al Fitch), S&P se așteaptă acum că criza va permite guvernului să diminueze creșterea la 10%. În al doilea rând, speranțele sunt fundamentate de o strategie fiscală credibilă pe termen mediu post-alegeri (în jurul lunii decembrie 2020)”, arată analiștii ING.
PSD, care controlează Parlamentul împreună cu partidele satelit, a amenințat deja guvernul PNL cu o moțiune de cenzură în cazul în care pensiile vor fi majorate cu mai puțin de 40% din septembrie, așa cum este prevăzut într-o lege adoptată încă de anul trecut de Legislativ. Totodată, opoziția majoritară a respins și amânarea dublării alocațiilor pentru copii.
CITEȘTE ȘI „Creierul” operațiunilor care coordonează intervențiile în caz de dezastre, echipat cu aparatură de ultimă generație în valoare de peste 500.000 de lei provenind din donații“Deocamdată, riscurile pe termen scurt ale unei scăderi au dispărut, dar incertitudinea cu privire la creșterea pensiilor și inițiativele populiste înainte de alegeri înseamnă că temerile de retrogradare vor fi ridicate în evaluările de rating din trimestrul 4 2020 și de mai târziu”, adaugă economiștii băncii olandeze.
ING estimează o contracție economică de 5,5% în acest an și un deficit bugetar de 8,6% din PIB, ceea ce ar duce datoria publică la 44,9% din PIB.