Ministerul Finanțelor a avut o nouă licitație de titluri de stat cu cerere ridicată din piață și o scădere importantă a randamentelor.
Obligațiunile scadente în noiembrie 2024 au atras oferte de 1,7 miliarde de lei față de un prospect de 700 de milioane de lei. Suma adjudecată a fost de puțin peste 1 miliard de lei. Randamentul mediu scade puternic față de precedenta licitație la această maturitate, ținută în ianuarie, la 2,06% față de 2,6%. Scăderea este mai amplă decât cea indicată de reducerea, între timp, a dobânzii cheie a Băncii Naționale a României cu 0,25 puncte procentuale.
Dobânzile la care se împrumută statul coboară la cele mai reduse niveluri din ultimii 5-6 ani, ceea ce reprezintă o veste bună pentru finanțele publice, afectate și ele de pandemie, cu un deficit bugetar record de aproape 10% din PIB anul trecut.
Banca centrală a arătat că relaxarea politicii monetare vine în contextul în care Guvernul a dat semne că va strânge politica fiscală în acest an.
Deficitul fiscal din 2021 va rămâne însă ridicat - actuala guvernare a sugerat o țintă 7% din PIB -, și va avea nevoie de finanțare importantă, în condițiile în care creșterea economică va rămâne sub deficit și datoria publică va crește în continuare. Statul a împrumutat anul trecut 162 miliarde de lei, adică circa 16% din PIB, bani necesari inclusiv pentru refinanțarea datoriei ajunse la scadență. Datoria publică a crescut de la circa 35% din PIB la aproape 47% din PIB anul trecut, arată cele mai recente estimări ale Comisiei Europene.
În februarie și martie urmează să ajungă la scadență emisiuni de titluri cu o valoare cumulată de aproape 12 miliarde de lei.