Inflația în Franța a scăzut sub 2%, pentru prima dată în ultimii trei ani

Inflația în Franța a scăzut sub 2%, pentru prima dată în ultimii trei ani
Profit.ro
Profit.ro
scris vineri, 10:44

Inflația a revenit sub pragul simbolic de 2% în august, pentru prima dată în ultimii trei ani, a confirmat institutul francez de statistică, citat de Le Figaro.

Prețurile au crescut cu 1,8% în luna august în Franța, în ritm anual, a anunțat vineri INSEE, confirmând că inflația a revenit sub pragul simbolic de 2% pentru prima dată în ultimii trei ani și chiar coborând ușor estimarea sa inițială (1,9%), scrie G4Media.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
HARTĂ Cod portocaliu de ploi torențiale în nouă județe, de vineri seara. Cod galben, în peste jumătate din țară CITEȘTE ȘI HARTĂ Cod portocaliu de ploi torențiale în nouă județe, de vineri seara. Cod galben, în peste jumătate din țară
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

După ce a atins 2,3% pe an în iulie, creșterea indicelui prețurilor de consum s-a temperat în august din cauza unei „încetiniri foarte pronunțate a prețurilor la energie”, potrivit comunicatului Institutului național de statistică și studii economice. Acest lucru înseamnă că, pentru prima dată din august 2021, indicatorul a coborât sub ținta de inflație de 2% stabilită de Banca Centrală Europeană, care a operat joi o nouă reducere a dobânzii ca răspuns la atenuarea creșterii prețurilor.

Inflație de 0,5% în august

Pe parcursul unei luni, inflația s-a situat totuși la 0,5%, marcând o accelerare față de iulie (+0,2%). Inflația de bază, un indicator care exclude produsele cu cele mai volatile prețuri, a fost, de asemenea, mai dinamică: a ajuns la 1,7% pe an în august, cu 0,2 puncte mai mult decât în iulie (+1,5%). Indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), indicele european de referință, a crescut cu 2,2% de la an la an, în scădere puternică față de luna precedentă, când era încă de 2,7%.

În detaliu, prețurile la energie au crescut ușor în august, cu 0,4% de la an la an (comparativ cu +8,5% în august 2023). Costul produselor petroliere a scăzut cu 8% de la an la an, prețurile energiei electrice (+10,5%) au crescut la aproape jumătate din ritmul înregistrat cu un an înainte, iar prețurile gazelor au încetinit, de asemenea, deși mai moderat (+9,4% de la an la an în august, comparativ cu +11,4% în august 2023). Prețurile alimentelor au crescut în același ritm (+0,5%, la fel ca în august 2023).

Prețurile produselor manufacturate au scăzut cu 0,1% în ritm anual (0% în august 2023), în timp ce prețurile tutunului au crescut cu 8,7%, aceeași rată ca în anul precedent. Costul serviciilor a crescut cu 3% în ritm anual în august, după o creștere de doar 2,6% în iulie. Această accelerare a componentei principale a indicelui prețurilor de consum „poate fi explicată prin revenirea puternică a prețurilor serviciilor de transport (+4,5% după -0,9%)”, precizează INSEE.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
franta