Inflația anuală în Zona Euro a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani și jumătate

Inflația anuală în Zona Euro a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani și jumătate
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:36

Inflația anuală în Zona Euro a scăzut la 1,8% în septembrie, cel mai mic nivel din ultimii trei ani și jumătate. Odată cu coborârea sub pragul de 2%, analiștii se așteaptă ca BCE să reducă din nou dobânda de referință.

Nivelul de 1,8% atins în septembrie 2024 este cel mai scăzut de după aprilie 2021. Inflația anuală a scăzut peste așteptări, de la 2,2% în august, în condițiile în care analiștii anticipau că va coborî la 1,9%. Astfel, inflația este acum sub ținta BCE de 2%, conform datelor estimate publicate de Eurostat.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Au fost semnate contractele pentru construcția stadioanelor ”Gheorghe Hagi\ CITEȘTE ȘI FOTO Au fost semnate contractele pentru construcția stadioanelor ”Gheorghe Hagi" și ”Nicolae Dobrin”
Evenimente
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania

Economiștii anticipează că BCE va reduce dobânzile de referință cu 0,25%, până la 3,25%, la următoarea sa ședință din 17 octombrie, după reducerile din iunie și septembrie. De altfel, după ședința din septembrie, Banca Centrală Europeană se declara încrezătoare că inflația va coborî sub 2% abia în următorul an, arată BiziDay.

Conform Eurostat, inflația s-a diminuat odată cu scăderea presiunii în cea mai mare parte a Zonei Euro, în special în Germania, Franța și Italia. S-au ieftinit energia (-6% în septembrie, comparativ cu -3% în august) și serviciile, în timp ce prețurile pentru alimente, alcool și tutun au crescut ușor, +0,1% față de august.

Vârful inflaționist atinsese 10,6% în octombrie 2022. BCE se așteaptă la o creștere temporară a inflației la sfârșitul acestui an, deoarece scăderile anterioare ale prețurilor la energie nu mai sunt luate în calcul în statisticile Eurostat. Totuși, Christine Lagarde, președinta băncii, și-a reafirmat încrederea că “inflația va reveni ulterior, în timp util, la ținta de 2 %”.

viewscnt
Afla mai multe despre
zona euro
inflatie