Verificările făcute recent de fisc în domeniul jocurilor de noroc se bazează pe o interpretare eronată a legislației din domeniu care are ca efect recalcularea tuturor impozitelor din ultimii cinci ani, consideră operatorii de profil și consultanții fiscali.
Mai precis, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a luat în calcul toate veniturile operatorilor de jocuri de noroc, inclusiv premiile plătite participanților, mărind, astfel, cu circa 60% baza impozabilă asupra căreia se aplică impozitul de 5%. Prin urmare, recalcularea impozitelor a dus la stabilirea unor sume în plus de achitat la buget de 5 până la 20 milioane euro de către companiile din domeniu.
„Discuția privind baza de impunere, la ce sumă se aplică procentul de impozit, am încercat să o clarificăm prin ordonanța 77/2009, ca să ne trezim acum că se calculează pe cinci ani în spate și să vină cu alt punct de vedere”, a declarat Odeta Nestor, președintele Oficiului Național al Jocurilor de Noroc (ONJN). Conform acesteia, baza de impunere ar trebui să includă veniturile fără premiile plătite jucătorilor.
Opinia a fost susținută de reprezentanții industriei și de consultanții fiscali care s-au declarat nemulțumiți de absența la dezbatere a oficialilor ANAF. „Am avut o discuție cu președintele ANAF, care ne-a spus că soluția este să ne adresăm Ministerului de Finanțe, iar dacă ei se vor pronunța altfel, se ajunge la Comisia Fiscală Centrală, care va da o decizie pe care o va respecta toată lumea”, a spus Liviu Popovici, președintele Romanian Bookmakers.
„Legea este cât se poate de clară. Problema este la ANAF. De ce pornește ANAF o acțiune al cărei rezultat nu va fi încasarea, ci închiderea operatorilor”, a apreciat avocatul Gabriel Biriș.
În plus, operatorii din domeniu susțin că ANAF avea mijloace tehnice să le verifice în timp real activitatea, fără să fie nevoie să facă acum controale pentru cinci ani anteriori.
Conform Codului fiscal, "contribuabilii care desfășoară activități de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, și în cazul cărora impozitul pe profit datorat pentru activitățile prevăzute în acest articol este este mai mic decât 5% din veniturile respective sunt obligați la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri înregistrate".
Reprezentanții industriei spun că 60% din venituri reprezintă premiile achitate, iar impozitul ar trebui să se aplice doar pe diferența de 40%, iar ANAF calculează asupra tuturor veniturilor.
La masa rotundă “Fiscalitatea și contabilitatea activităților de organizare de jocuri de noroc” au participat Odeta Nistor, președinte ONJN, Ștefan Varfalvi, prim vicepreșdinte UGIR, Anchidim Zăgrean, vicepreședinte Asociația Organizatorilor de Jocuride noroc Rombet, Sorin Constantinescu, președinte Asociația Organizatorilor de Cazionouri din România, Liviu Popovici, președinte Romanian Bookmakers, Monica Batsis, președinte Asociața Cazinouirlor din România, precum și consultanți fiscali.