Ordonanța de urgență prin care Loteria Română, una dintre cele mai valoroase companii românești, este trecută de la Ministerul Finanțelor la Oficiul Jocurilor de Noroc prevede, în forma intrată în ședința de guvern și obținută de Profit.ro, că Oficiul va funcționa în viitor în coordonarea prim-ministrului.
În prezent, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc funcționează în subordinea Guvernului.
Documentul primit, miercuri, de miniștri stabilește că Oficiul va funcționa în continuare în subordinea Guvernului, dar în coordonarea prim-ministrului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De asemenea, în Comitetul de Supraveghere al Oficiului va fi numit un membru neexecutiv și din partea Secretariatului General al Guvernului.
Documentul mai stabilește distinct că Loteria poate organiza jocuri loto tradiționale și la distanță, noroc, noroc plus și super noroc, expres și lozuri iar câștigurile neridicate de către participanți reprezintă venituri ale companiei.
Situația economico-financiară a Loteriei va fi prezentată șefului Oficiului semestrial sau de câte ori este solicitat.
Guvernul a anunțat, miercuri, că a decis prin ordonanță de urgență ca Loteria Română să treacă din subordinea Ministerului Finanțelor în cea a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, instituție care patru ani va avea exclusivitate pentru jocurile organizate de Loterie. Într-un termen de doi ani, la Loterie va funcționa după principiile guvernanței corporative, cu o conducere de tip dualist și cu criterii de performanță.
Până în prezent, actele normative care reglementează domeniul jocurilor de noroc au fost redactate de Ministerul Finanțelor cu ajutorul Oficiului, ca structură de reglementare. Prin preluarea Loteriei, Oficiul va activa, practic, și ca operator pe piață.
Guvernul susține că Oficiul va deveni autoritate ”cu un grad de independență ridicat” de reglementare și coordonator unic al jocurilor de noroc din România.
În urmă cu o săptămână, procurorii Direcției Naționale Anticorupție au ridicat mai multe documente de la Ministerul Finanțelor în cadrul unei anchete care vizează contracte încheiate de Loterie cu diferite societăți comerciale, despre care există suspiciuni că ar fi fost făcute cu încălcarea legii.
Tot atunci a fost discutată de Guvern, în primă lectură, ordonanța de trecere a Loteriei la Oficiul Jocurilor de Noroc.
DNA are în lucru mai multe dosare penale care vizează Loteria Română, printre care unele care privesc contractele încheiate cu Intralot-Intracom și Novomatic.