Guvernul contestă la Curtea Constituțională Legea care majorează salarii în educație și sănătate

Guvernul contestă la Curtea Constituțională Legea care majorează salarii în educație și sănătate
scris 8 nov 2016

Guvernul contestă la Curtea Constituțională Legea care majorează salarii în educație și sănătate, premierul Dacian Cioloș arătând că sunt încălcate o serie de norme legale, precum interdicția creșterilor salariale cu 6 luni înainte de alegeri, și adâncește inechitățile salariale, fiind adoptată cu o abordare populistă.

"Guvernul nu contestă nevoia de ajustare a salariilor, dar trebuie corectate inechități care persistă de ani și care au apărut tocmai din cauza acestor abordări «pe picior» înainte de alegeri, fără o analiză responsabilă", a spus Cioloș.

Urmărește-ne și pe Google News

Legea care prevede majorări salariale pentru angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, personalul din învățământ, precum și sporuri pentru medici a fost adoptată de Parlament sub ochii mai multor bugetari prezenți, din balcon, la ședință. Anterior, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, s-a împotrivit și i-a avertizat pe parlamentari că majorarea impune un efort de 4 miliarde de lei anual de la bugetul de stat.

Doar 153 de parlamentari se aflau însă în sala de plen a Camerei Deputaților la votul final în care a fost adoptată Legea de aprobare a OUG privind majorările salariale, sub numărul de 177 necesar cvorumului de ședință și sub numărul de 185, anunțat oficial odată cu votul final, potrivit înregistrării video realizate de News.ro imediat după anunțarea rezultatului.

Potrivit amendamentelor adoptate, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcției de de bază/salariilor funcției de bază/îndemnizațiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate va fi majorat cu 25 % față de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile vor fi majorate efectiv începând cu 1 decembrie 2016. Totodată,  sporurile pentru cadrele medicale vor fi calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.

Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu CITEȘTE ȘI Bugetarii câștigă în medie cu 400 lei lunar mai mult decât angajații din sectorul privat. Diferențele salariale prezentate în detaliu

Acest amendament, propus de cei de la Sanitas și care reprezintă practic motivul pentru care cadrele medicale se află în grevă, a încins spiritele anterior, în cadrul comisiei, între reprezentanții PSD și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru.

”Practic se deblochează sporurile la salariile în plată în acest moment. E vorba de impactul bugetar pe care o are această măsură (...) În momentul în care spui că sporurile se aplică la salariul în plată asta înseamnă că automat faci o derogare de la legea de salarizare anuală și toate celelate categorii care au aceeași înghețare la salariul din 2009 se vor uita la soare. Vorbim de un impact de 1,125 miliarde de lei numai această dezghețare (...) Înțelegem că aceasta e cel mai important element din întreaga propunere în materie de impact bugetar? (...) Sporurile medicilor sunt la fel cu sporurile asistentelor din 2009. Deci nu s-a modificat nimic legat de sporuri”, a spus Pîslaru în cadrul dezbaterilor.

Majorări pentru angajații din învățământ

Este prevăzut și spor de 10-25% din salariul de bază proporțional cu timpul efectiv lucrat și calculat în funcție de numărul elevilor sau al studenților practicanți pentru personalul didactic desemnat să conducă și să realizeze practică pedagogică pentru pregătorea educatorilor și învățătorilor, institutorilor și profesorilor.

De asemenea, va fi acordat un spor de 7%, 10% și 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la două, trei sau patru clase de elevi.

Totodată, a fost aprobată o indemnizație de până la 20% din salariul de bază pentru personalul didactic calificat și personalul didactic de conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate.

Peste 60% dintre angajații din România lucrează în servicii, femeile câștigă cu 7% mai puțin decât bărbații CITEȘTE ȘI Peste 60% dintre angajații din România lucrează în servicii, femeile câștigă cu 7% mai puțin decât bărbații

”Spor de 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care desfășoară activitate de predare-învățare-evaluare în sistemul penitenciar.  Spor de până la 15% din salariul de bază, în raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea - condiții periculoase sau vătămătoare, corespunzător timpului lucrat la locul de muncă la locul respectiv”, mai prevede noua lege.

Totodată, începând de la 1 ianuarie, salariile de bază ale personalului din învățământ, existente în plată la 20 decembrie 2016, sunt majorate în medie cu 15%, iar angajaților din sistemul de asistență socială le vor fi mărite salariile în medie cu 15%.

Conform unui document de lucru, aplicarea modificărilor decise de comisiile de specialitate determină creșteri salariale care, în cazul unui director de unitate de asistență socială pot ajunge până la 54%, de la 4212 lei la 6498 de lei, în cazul unui asistent social ar putea fi de 38% de la 2382 de lei la 3297 de lei, în timp ce pentru salariul unui psiholog stagiar în aceeași unitate nivelul creșterii este de 6%, ceea ce reprezintă mai puțin de 100 de lei, arată news.ro.

În cazul unui director de program de rezidențiat, creșterea este de 12,5%, iar salariul unui medic coordonator de substație la serviciul de ambulanță ar crește cu 10%.

Cel mai mare impact bugetar al modificărilor salariale decise de comisiile parlamentare de specialite pentru personalul din educație și din sănătate, de 2,9 miliarde de lei, îl au majorările cu o medie de 15% ale salariilor de bază pentru personalul din sănătate, inclusv cel administrativ, de la 1 decembrie 2016 (1,1 miliarde de lei) și pentru personalul din învățământ, de la 1 ianuarie 2017 (1,8 miliarde de lei).

Pe locul al treilea ca impact bugetar se află sporurile calculate ca procent aplicat la salariile majorate pentru personalul din sănătate și asistență socială, cu un impact de 1,4 miliarde de lei asupra cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat.

Conform unui document obținut de News.ro, decizia comisiilor implică și majorarea salariilor de bază pentru personalul din asistența socială, în medie cu 15%, de la 1 decembrie 2016, impactul bugetar fiind de 292, 31 milioane de lei.

Pe cale de consecință, această decizie va genera și modificări ale salariilor personalului din cadrul caselor de asigurări de sănătate județene si din cadrul direcțiilor județene de sănătate publică, salarii care reprezintă 85% din nivelul salariilor majorate pentru Casa Natională de Asigurări de Sănătate, ceea ce înseamnă costuri de 231,27, milioane de lei.

Decizia parlamentarilor implică și stabilirea  salariilor pentru personalul din cadrul Agenției Române de Salvare de Vieti Omenesti pe Mare, care vor fi similare drepturilor salariale ale  personalului Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, iar impactul bugetar va fi de 2,25 milioane de lei, conform documentului citat.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
bugetari
pomeni