Bugetarii vor fi promovații în funcție în raport atât de abilitățile profesionale și calitatea muncii presate, cât și de capacitatea de a lucra în echipă, comunicare, rezistență la stres și disciplină, relevă proiectul noii salarizări bugetare, obținut de Profit.ro.
Varianta proiectului promovat de Guvernul Ponta a fost prezentată de Profit.ro în luna septembrie, tot în exclusivitate, în mai multe articole, precum aici și aici, și poate fi analizată comparativ cu proiectul redactat acum de Guvernul Cioloș.
Conform documentului, criteriile de performanță generale avute în vedere la promovarea în funcție, grade/ trepte profesionale a personalului plătit din fonduri publice ori în vederea acordării unor premii sunt: cunoștințe profesionale și abilități; calitatea, operativitatea și eficiența activităților desfășurate; perfecționarea pregătirii profesionale; capacitatea de a lucra în echipă; comunicare; disciplină; rezistență la stres și adaptabilitate; capacitatea de asumare a responsabilității; integritate și etică profesională.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conținutul criteriilor de performanță specifice domeniului de activitate, precum și procedura de evaluare vor fi stabilite potrivit reglementărilor aplicabile fiecărei categorii de personal de către angajator.
Proiectul mai stabilește că personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație mai mari cu 15%, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul.
Personalul care desfășoară activități de creație de programe pentru calculator, precum și cel care este încadrat în posturi de specialiști în tehnologia informației, beneficiază de un spor de până la 15% calculat la salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua salarizare a bugetarilor: Cât vor câștiga judecătorii, procurorii și personalul din justițieOrdonatorii principali de credite pot acorda premii anuale, semestriale și trimestriale, în limita a 3% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevăzut în statul de funcții, cu încadrare în fondurile aprobate prin buget, în condițiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite. Sumele neutilizate în cursul unui trimestru pot fi acordate în perioadele următoare, în cadrul aceluiași an bugetar.
Din fondul stabilit, până la 50% se poate utiliza pentru acordarea de către ordonatorii principali de credite a unor prime de excelență pentru personalul care a participat direct la obținerea unor rezultate deosebite în activitatea instituțiilor.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noua salarizare a bugetarilor: Cât vor primi președintele, parlamentarii, premierul, primariiPersonalul care, potrivit programului normal de lucru, își desfășoară activitatea între orele 22,00 și 6,00, beneficiază pentru orele lucrate în acest interval de un spor pentru munca prestată în timpul nopții de 25% din salariul de bază/solda de funcție/salariul de funcție/indemnizația de încadrare, dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puțin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.
Munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru, precum și munca prestată în zilele de sărbători legale, repaus săptămânal și în alte zile în care, în conformitate cu legea, nu se lucrează, se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată peste programul normal de lucru va fi compensată în luna următoare cu un spor de 75% din salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație, corespunzător orelor suplimentare efectuate.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Patriarhul Daniel va primi de la buget o indemnizație egală cu a premierului și șefilor ParlamentuluiÎn cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut la alin. (1), munca suplimentară prestată în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celealte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează, va fi compensată în luna următoare cu un spor de 100% din salariul de bază/solda de funcție de bază/salariul de funcție de bază/indemnizația de încadrare/indemnizație, corespunzător orelor suplimentare efectuate.
Plata muncii se poate face numai dacă efectuarea orelor suplimentare a fost dispusă de șeful ierarhic în scris, fără a se depăși 360 de ore anual. În cazul prestării de ore suplimentare peste un număr de 180 de ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, după caz, al reprezentanților salariaților.
La locurile de muncă la care durata normală a timpului de lucru a fost redusă sub 8 ore pe zi, depășirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber corespunzător.