GRAFICE Vești proaste de la cel mai mare partener comercial al României: Economia dă noi semne de contracție și se îndreaptă către recesiune

GRAFICE Vești proaste de la cel mai mare partener comercial al României: Economia dă noi semne de contracție și se îndreaptă către recesiune
scris 22 aug 2024

Economia Germaniei, cea mai importantă din UE, a continuat să scadă în august, chiar mai mult decât în precedentele 5 luni, potrivit sondajelor de specialitate analizate de Profit.ro, și ar putea intra în recesiune. Este o veste proastă și pentru economia României, care în ultimul an și jumătate nu merge nici ea bine - către Germania merg peste o cincime din exporturile românești.

Sectorul privat al Germaniei a continuat contracția în august, cu o scădere a activității de afaceri pentru a doua lună consecutiv și într-un ritm mai rapid, potrivit celor mai recente date din sondajul PMI (Purchasing Managers Index) realizat de S&P Global, unul dintre cei mai importanți indicatori privind starea curentă a economiei.

Urmărește-ne și pe Google News
România și Portugalia, primele în UE la lucrări de construcții CITEȘTE ȘI România și Portugalia, primele în UE la lucrări de construcții
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Indicele (flash) PMI compozit a scăzut de la 49,1 puncte în iulie la 48,5 puncte în august, la cel mai scăzut nivel din ultimele 5 luni. O valoare sub 50 de puncte indică o contracție a economiei, iar una de peste 50 de puncte o expansiune. Variația PMI este strâns corelată cu cea a produsului intern brut.

Pentru sectorul manufacturier, indicele PMI a fost de 42,1 puncte (43,2 puncte în iulie), continuând o contracție care a început la jumătatea lui 2022, imediat după invazia rusească din Ucraina.

"Aceste cifre sunt un adevărat dezastru. Recesiunea din sectorul manufacturier al Germaniei s-a adâncit în august, fără a se întrezări nicio redresare. De fapt, comenzile noi au avut o contracție mai accentuată decât luna trecută, în principal din cauza scăderii semnificative a cererii externe, semnalând mai multe probleme în viitor. Având în vedere acest lucru, nu este deloc surprinzător că companiile intensifică reducerile de personal și reduc stocurile de inputuri și mai agresiv decât înainte”, arată Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.

Roșii trimise din România la peste 8.000 de km distanță CITEȘTE ȘI Roșii trimise din România la peste 8.000 de km distanță

În sectorul serviciilor, indicele PMI a scăzut de la 52,5 puncte la 51,4 puncte, pentru a doua lună la rând și la cel mai scăzut nivel din ultimele 5 luni, dar rămâne în zona de expansiune. PMI este realizat pe baza unor chestionare lunare la care răspund managerii de achiziții dintr-un panel de firme privind starea curentă a afacerilor și așteptăriile viitoare (inclusiv comenzi).

„Recuperarea anticipată pentru a doua parte a anului nu pare să mai vină”, adaugă economistul HCB. Analiștii se așteptau ca majorările de salarii din Germania și o redresare a industriei la nivel globală să îmbunătățească șansele de revenire a celei mai mari economii europene, după o scădere de 0,1% în trimestrul al doilea. „În schimb, șansele unui al doilea trimestru consecutiv de scădere economică au crescut, ceea ce înseamnă că s-ar putea să ne întoarcem în curând la o recesiune în Germania”.

Comenzile noi pentru industrie au continuată să scadă pentru a 27-a luna consecutiv, iar activitatea de export nouă a scăzut.

„Comunicatul asociat datelor sună îngrijorătoare și subliniază că nu există nicio recuperare în vedere. De fapt, comenzile noi au înregistrat o scădere mai accentuată decât luna trecută, în principal din cauza unei scăderi semnificative a cererii externe, semnalând mai multe probleme în perioada următoare”, arată analiștii Erste Bank Katarzyna Rzentarzewska și Juraj Kotian.

Starea industriei germane este de mare interes pentru companiile din Europa Centrală și de Est, unde sectorul manufacturier a dezamăgit în al doilea trimestru al anului curent.

Cantitatea de deșeuri descoperite la intrarea în țară s-a dublat în primele 7 luni CITEȘTE ȘI Cantitatea de deșeuri descoperite la intrarea în țară s-a dublat în primele 7 luni

„Recuperarea economiei germane este un factor cheie pentru o creștere solidă în ECE, altfel perspectiv economică dincolo de 2024 devine mai puțin optimistă pentru regiune”, arată analiștii Erste.

România a exportat de 19,4 miliarde de euro către Germania în 2023, 21% din totalul exporturilor de 93 de miliarde de euro.

În România, industria a mers peste așteptări în iunie, cu o creștere de 4% față de mai și una de 0,5% față de iunie 2023, ieșind din perioada de contracție.

Indicele PMI pentru industria românească arăta însă o contracție probabilă în august.

Mai mult, economia României a evoluat mult sub așteptări în trimestrul al doilea, fiind la buza stagnării.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
economie germania
pib germania
exporturi germania
exporturi romania
romania germania