Încrederea managerilor în economia românească a crescut semnificativ în martie și aprilie, la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, arată datele revizuite publicate de Comisia Europeană și analizate de Profit.ro. Sondajul măsoară din nou și încrederea consumatorilor, după o lungă pauză.
Indicatorul de încredere în economie (economic sentiment indicator - ESI) a 105,1 puncte în aprilie, față de 104 puncte în martie și 101,9 puncte în februarie, ca urmare a creșterii activității în toate sectoarele.
ESI este calculat de Comisia Europeană pe baza răspunsurilor managerilor din principalele sectoare ale economiei și are un grad înalt de corelare cu evoluția produsului intern brut. O valoare de peste 100 de puncte indică, în general, că economia este în creștere.
Pentru prima oară după 2020, sondajul include pentru România și percepția consumatorilor.
ESI a fost astfel recalculat pentru perioada din ultimii ani și vedem că datele indicau o contracție economică între primăvara lui 2022 și cea a lui 2023, urmată de un nivel apropiat de cel de stagnare.
Pe primul trimestru din acest an, media ESI a fost 102,8 puncte, față de 101,7 puncte în trimestrul patru din 2023, respectiv 100,7 puncte în T3 2023, respectiv 99,9 puncte în T2 2023.
CITEȘTE ȘI Cât poți negocia prețul unei case în funcție de oraș? Compromisul celui mai mic preț. Vin noi scumpiriÎn trimestrul 4 din 2023, economia a crescut cu 3% în termeni anuali, în timp ce a scăzut cu 0,5% în termeni secvențiali (comparativ cu trimestrul 3). În T3, economia creștea cu 1,9% în termeni anuali, respectiv 1% în termeni secvențiali. Pe tot anul trecut, creșterea economică a încetinit la 2,1%, de la 4,1% în 2022 și 5,7% în 2021.
BCR se așteaptă la o accelerare a economiei în primul trimestru din acest an și estimează o creștere economică de 2,6% pentru 2024, pe fondul creșterii consumului privat și al contribuției investițiilor susținute de fondurile europene.
„Pe baza datelor ESI putem să ne așteptăm la o creștere secvențială în primul trimestru din 2024, în condițiile în care media indicelui a fost peste cea din trimestrul precedent. Acesta este și scenariul nostru de bază. Impulsul pozitiv pare să continue și în trimestrul al doilea, având în vedere datele ESI pentru prima lună”, arată Vlad Ioniță, analist la BCR.
CITEȘTE ȘI România - cea mai accesibilă țară est-europeană la cumpărat de case, dar unde facturile la utilități și cheltuielile zilnice sunt plătite cel mai greuIndicatorul privind intențiile de angajare (Employment expectations indicator - EEI) este de asemenea în creștere de la 106,3 puncte în februarie, la 108,5 puncte în martie și mai apoi la 109,8 puncte în aprilie, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.
La nivel european, ESI a scăzut cu 0,3 puncte la 96,2 puncte, pe fondul unor date mai slabe din industrie, cele mai slabe din ultimii aproape patru ani.
„Datele de astăzi arată că redresarea economică a zonei euro rămâne o chestiune intermitentă, cel puțin pentru moment. Deoarece considerăm că redresarea moderată va continua, viteza procesului de dezinflație va fi factorul definitoriu pentru politica monetară”, arată Peter Vanden Houte, economist al ING Bank, responsabil pentru zona euro.
CITEȘTE ȘI România a exportat toată săptămâna electricitate către Ucraina în regim de urgențăBanca olandeză mizează în continuare pe o reducere a datei cheie în iunie, prima din acest ciclu monetar, având în vedere că nu au apărut surprize negative privind inflația.
„Dar, având în vedere că este puțin probabil ca ratele dobânzilor din SUA să fie reduse în curând, iar așteptările privind prețurile de vânzare din zona euro sunt încă peste media lor pe termen lung, relaxarea monetară a Băncii Centrale Europene va continua probabil într-un ritm de melc”, adaugă economistul ING.
La București, prima tăiere a ratei cheie a BNR este larg anticipată de analiști pentru ședința din luna mai.
Creșteri în toate sectoarele
Încrederea consumatorilor s-a îmbunătățit cu 2 puncte în aprilie, la cel mai bun nivel din ultimii aproape trei ani, având în vedere datele revizuite, după ce a fost puternic lovită de criza COVID-19 și mai apoi de inflația ridicată și de invadarea Ucrainei de către Rusia de la începutul lui 2022.
Persoanele chestionate au evaluări mai bune privind situația financiară, situația economică generală și au așteptări mai mari privind o achiziție majoră în următorul an.
CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News - Ministrul Investițiilor și o absorbție de aproape 100% la bani UE: Am învățat să facem proiecte, ne-am uitat la Polonia„Încrederea consumatorilor a atins cel mai scăzut punct din ultimii 5 ani în iunie 2022, fiind afectată în mod semnificativ de izbucnirea războiului din Ucraina și de debutul unui mediu inflaționist ridicat, iar până la jumătatea anului 2023 acest lucru s-a disipat, iar în prezent încrederea pare să fi revenit spre valorile pre-pandemice”, arată analistul BCR.
În industria manufacturieră, încrederea a crescut cu 0,6 puncte față de martie, pe fndul unor comenzi mai ridicate și au unor perspective mai bune pentru afacerile viitoare, în timp ce stocurile au crescut. Pe de altă partea, capacitatea utilizată s-a redus la sub 69%, față de 71% în primul trimestru, sub media pe termen lung de 77%, ceea ce în opinia BCR sugerează că cererea rămâne redusă și fabricile lucrează sub potențial.
Managerii din sectorul serviciilor au raportat afaceri mai ridicate și o cerere în creștere în ultima vreme, în timp ce așteptările pentru viitor s-au deteriorat. Indicele a crescut cu 1 punct față de martie.
CITEȘTE ȘI RECORD Cel mai mare volum de gaze tranzacționat pe piața pentru ziua următoare din istorie - GRAFICEÎn comerțul cu amănuntul indicele de încredere a crescut cu 2,8 puncte, pe fondul unei creșteri puternice a vânzărilor din ultima perioadă și a unor așteptări mai mari privind comenzile pentru următoarele trei luni. Aceste date sunt în linie cu cele recente privind creșterea puternică a comerțului la începutul anului, în contextul unor creșteri salariale susținute.
În construcții, indicele de încredere s-a îmbunătățit cu 0,9 puncte, pe fondul unor comenzi în ușoară creștere.
Anticipațiile inflaționiste au scăzut în toate sectoarele cu excepția industriei.