GRAFIC Indicele PMI din industria prelucrătoare scade în iunie, dar crește în trimestrul al doilea

GRAFIC Indicele PMI din industria prelucrătoare scade în iunie, dar crește în trimestrul al doilea
scris 1 iul 2024

Sondajul lunar în rândul managerilor din industria manufacturieră arată o stagnare a activității în luna iunie, dar o creștere în ansamblul trimestrului al doilea, după mai multe trimestre de contracție. Producția fabricilor a scăzut, dar numărul total de comenzi noi este mai mare.

Indicele PMI BCR a înregistrat o scădere de la 52 de puncte în mai la 50 de puncte în iunie. Un nivel de 50 de puncte este unul de echilibru, peste această valoare, activitatea în rândul firmelor crește, sub acest nivel, activitatea scade. În aprilie și mai, indicele se situase pentru prima oară la peste 50 de puncte de când sondajul S&P PMI este realizat în România, din iulie anul trecut.

Urmărește-ne și pe Google News

„Deși sunt semne de revenire a acestui sector, cifra din iunie arată că sunt încă factori, în principal externi, care limitează ritmul și consistența creșterii activității economice din industria manufacturieră”, arată Ciprian Dascălu, economist șef al BCR.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Carburanți mai scumpi, facturi mai mari la gaz. Lista modificărilor fiscale care intră în vigoare de azi CITEȘTE ȘI Carburanți mai scumpi, facturi mai mari la gaz. Lista modificărilor fiscale care intră în vigoare de azi

Componenta de producție a scăzut sub pragul de 50 de puncte luna trecută, dar comenzile noi au fost în creștere – dar nu și cele pentru export. Cererea externă rămâne slabă, notează economistul BCR: indicele HCOB PMI privind industria prelucrătoare din Germania, care este principalul partener comercial al sectorului manufacturier românesc, a scăzut în mai față de iunie.

Media indicelui în ansamblul trimestrului al doilea a fost de 51,2 puncte, față de una de sub 50 de puncte în primul trimestru. De altfel, în T1 industria a avut o contribuție negativă de -0,2 pp la creșterea PIB. Una dintre calitățile indicelui PMI este aceea că se corelează destul de exact cu dinamica sectorului industrial în produsul intern brut.

„Datele PMI pentru trimestrul al doilea sugerează o contribuție pozitivă a industriei la creșterea economică”, notează Dascălu.

Totodată, perspectivele producției pentru următorul an rămân peste valoare de 50, ceea ce arată că firmele rămân optimiste.

„Producția din industria prelucrătoare cel mai probabil va termina anul 2024 pe plus, după ce în 2023 a înregistrat o contracție”, consideră economistul BCR.

Componenta de forță de muncă a scăzut sub pragul de echilibru în iunie, după două luni de creștere, ceea ce arată că numărul de angajați a scăzut luna trecută, însă într-un ritm modest, mai notează Dascălu.

Suma cheltuită de români în cinematografe a depășit nivelul record din 2019. Unde sunt cei mai mulți spectatori - HARTA CITEȘTE ȘI Suma cheltuită de români în cinematografe a depășit nivelul record din 2019. Unde sunt cei mai mulți spectatori - HARTA

Datele arată o majorare semnificativă a prețurilor factorilor de producție, care au reflectat costurile mai mari cu utilitățile, materiile prime și energia. Producătorii care au înregistrat creșteri ale costurilor au fost de aproape patru ori mai numeroși decât cei care au înregistrat scăderi. Totuși, cheltuielile de producție au fost majorate doar marginal și într-un ritm asemănător celui din luna mai, arată sondajul.

„Prețurile de producție au crescut mai lent indicând faptul că povara creșterii prețurilor factorilor de producție nu a fost transmisă 100% către clienți. Prețurile de producție sunt strâns legate și de prețurile de consum, însă efectul acestora este transmis cu un decalaj de câteva luni”, arată Dascălu.

Despre PMI

Datele PMI sunt printre cele mai urmărite de economiști și analiștii financiari în lume. Sondajele sunt realizate în 40 de țări și acoperă, în funcție de țară, industria și serviciile. Pentru unele economii se realizează și un indice compozit de producție, corelat cu dinamica PIB.

În România, potrivit notelor S&P, raportul BCR privind indicele PMI pentru industria prelucrătoare este compilat de S&P Global pe baza răspunsurilor primite la chestionarele trimise managerilor de achiziții dintr-un panel de aproximativ 400 de producători.

Panelul este stratificat pe sectoare detaliate și dimensiunea forței de muncă a companiilor, în funcție de contribuția la PIB.

GRAFICE Inedit: Importuri de gaze și înmagazinări record în România. Când pot fi depozitele deja pline CITEȘTE ȘI GRAFICE Inedit: Importuri de gaze și înmagazinări record în România. Când pot fi depozitele deja pline

Răspunsurile la sondaj sunt colectate în a doua jumătate a fiecărei luni și indică direcția schimbării față de luna precedentă.

Indicele variază între 0 și 100, valoarea de peste 50 indicând o creștere generală față de luna precedentă, iar cea sub 50, o scădere generală. Indicii sunt apoi recalculați periodic.

Cifra principală este Indicele Managerilor de Achiziții (Purchasing Manager’s Index - PMI). PMI reprezintă o medie ponderată a următorilor cinci indici: Comenzi noi (30%), Producție (25%), Ocuparea forței de muncă (20%), Termenele de livrare ale furnizorilor (15%) și Stocurile de achiziții (10%).

viewscnt
Afla mai multe despre
pmi bcr
indice pmi
pmi romania
industria prelucratoare