Gospodăriile din România au înregistrat a doua cea mai mare creștere a cheltuielilor de consum din UE în 2015

Gospodăriile din România au înregistrat a doua cea mai mare creștere a cheltuielilor de consum din UE în 2015
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2016

Gospodăriile din România și-au mărit anul trecut cheltuielile de consum cu 7,2% comparativ cu 2014, până la 98,5 miliarde euro, nivel maxim istoric, ritmul de creștere fiind al doilea din Uniunea Europeană, după cel înregistrat în Marea Britanie, arată seriile statistice publicate de oficiul european de statistică, Eurostat.

În 2014, cheltuielile finale de consum ale gospodăriilor din România au fost de 91,9 miliarde euro, depășind precedentul nivel record, de 90,4 miliarde euro, înregistrat în 2008, anul de vârf înainte de criză, scrie News.ro

Urmărește-ne și pe Google News

Potrivit Eurostat, cheltuielile private de consum includ, pe lângă cheltuielile gospodăriilor, și cele realizate pentru satisfacerea nevoilor individuale sau colective ale populației de către instituții nonprofit precum societăți religioase, sportive sau de către partidele politice.

În Uniunea Europeană, cea mai mare creștere a cheltuielilor de consum ale gospodăriilor a fost înregistrată anul trecut în Marea Britanie, de 14% până la 1.666 miliarde de euro.

În urma evoluției, Marea Britanie a devenit în 2015 cea mai mare piață de consum din UE, depășind Germania, care a înregistrat cheltuieli de consum ale gospodăriilor de 1.633,4 miliarde euro.

EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București

Pe următoarele locuri se situează Franța (1.199,7 miliarde euro), Italia (999,3 miliarde euro) și Spania (622,2 miliarde euro), potrivit Eurostat.

În 2015, România era a 15-a piață de consum din rândul celor 28 de state membre ale UE, apropiindu-se de cheltuielile de consum ale gospodăriilor din Finlanda (115,6 miliarde euro), Portugalia (118,2 miliarde euro) și Grecia (123,8 miliarde euro), state cu un număr de locuitori mult mai scăzut. 

viewscnt
Afla mai multe despre
gospodarii romania