Economia Chinei a înregistrat în trimestrul 1 cel mai lent ritm de creștere din ultimii cinci ani

Economia Chinei a înregistrat în trimestrul 1 cel mai lent ritm de creștere din ultimii cinci ani
Profit.ro
Profit.ro
scris 15 apr 2016

Economia chineză a înregistrat un avans de 6,7% în primul trimestru din 2016, cel mai lent ritm de creștere din 2009, în linie cu estimările analiștilor și cu obiectivul Guvernului de la Beijing, care se așteaptă la o expansiune a PIB-ului de 6,5-7% în acest an, transmit DPA și Reuters.

În ultimul trimestru din 2015, a doua economie la nivel mondial a înregistrat un avans de 6,8%.

Urmărește-ne și pe Google News

'Vedem semnele stabilizării unei economii învechite. Aș fi încă prudent privind țintele de creștere, avansul de 6,9% înregistrat anul trecut a fost subminat de contribuția masivă a serviciilor financiare iar recenta majorare semnificativă a creditării și reluarea listărilor la burse sugerează că tendința va continua și în acest an', a apreciat analistul Raymond Yeung de la ANZ.

Deși principalii indicatori economici au arătat evoluții pozitive în primul trimestru din 2016, nu pot fi subestimate presiunile negative, se arată în comunicatul Biroului Național de Statistică din China (NBS). Băncile chineze și-au majorat la 13.700 miliarde de yuani (211,23 miliarde de dolari) creditele noi în yuani acordate în martie, dublu față de nivelul de 726 miliarde de yuani din februarie, datele sugerând un apetit în creștere pentru investiții în rândul companiilor chineze.

Vânzările de retail au urcat cu 10,5% în primele trei luni din acest an, iar producția industrială a urcat cu 6,8%, în timp ce analiștii se așteptau la un avans de 5,9%.

EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Doi români negociază preluarea Lido, pe care vor să-l transforme în cel mai luxos hotel din București

Datele NBS arată că în martie rata șomajului a rămas scăzută, la aproximativ 5,2%, în pofida deciziilor de reducere a producției în industria oțelului și a cărbunelui.

Economia a înregistrat un avans de 6,9% în 2015, cel mai slab ritm de creștere înregistrat de China după avansul de 3,9% consemnat în anul 1990, a anunțat recent Guvernul de la Beijing, confirmând încetinirea celei de-a doua economii mondiale în pofida creșterii sectorului serviciilor, care pentru prima dată în istorie a reprezentat anul trecut mai mult de jumătate din PIB-ul țării.

Autoritățile de la Beijing și-au propus să atingă o creștere economică mai mică dar mai durabilă, ca urmare a eforturilor de reechilibrare a economiei spre consumul intern, inovație și servicii, în detrimentul industriilor grele și al investițiilor impulsionate de îndatorare și exporturi. Premierul chinez Li Keqiang a declarat în luna decembrie că Guvernul va închide companiile cu pierderi în cadrul eforturilor de reducere a supracapacităților din sistem, însă acest lucru va impune o serie de decizii politice dificile de genul falimentelor și posibilelor concedieri. Alte priorități pe care Beijingul le-a anunțat pentru 2016 includ reducerea stocului de locuințe nevândute, diminuarea bilanțurilor băncilor reducerea costurilor pentru afaceri și încurajarea noilor tehnologii.

Sursa: Agerpres

viewscnt
Afla mai multe despre
china
economie