Comenzile industriale germane și-au revenit puternic în decembrie, cu un avans de 8,9% în decurs de o lună, o surpriză binevenită pentru prima economie europeană, afectată de o încetinire generală a activității, potrivit cifrelor publicate de institutul de statistică Destatis, transmite boursorama.com.
Această revenire a unui indicator cheie pentru sectorul manufacturier, pilonul economiei germane, intervine după mai multe luni de scădere sau stagnare. Cifra este mult mai bună decât scăderea ușoară așteptată de analiștii chestionați de Facset.
„Această cifră, ca un foc de artificii de Revelion târziu”, arată că „nu trebuie să îngropăm speranțele unei schimbări pozitive de direcție la început de an”, a comentat Jens-Oliver Niklasch, de la banca LBBW.
Carsten Brzeski, economist la ING, a comentat că „există în sfârșit o lumină slabă la capătul a ceea ce pare din ce în ce mai mult un tunel foarte lung” pentru economia germană, scrie G4Media.ro.
Creșterea puternică din decembrie s-a datorat „unui volum foarte mare de comenzi importante în mai multe sectoare”, în special comenzi de avioane.
În detaliu, comenzile noi au fost mai mult decât duble în decembrie (+110,9%) în sectorul altor echipamente de transport (avioane, nave, trenuri). Sectoarele de prelucrare a metalelor (+18,0%) și de fabricare a echipamentelor electrice (+38,7%) au avut, de asemenea, un impact pozitiv asupra rezultatului global.
Pe de altă parte, comenzile noi au scăzut în sectoarele importante ale industriei auto (-14,7%), construcției de mașini (-5,3%) și industriei chimice (-3,7%).
Comenzile interne au crescut cu 9,4%. Comenzile externe au crescut cu 8,5%, cu o creștere de 34,5% a comenzilor din zona euro și o scădere de 7,5% a comenzilor din afara zonei euro.
Germania a avut una dintre cele mai slabe performanțe economice din zona euro în 2023, cu o contracție de 0,3% a PIB-ului și un sfârșit de an deosebit de slab. Activitatea a fost îngreunată de dificultățile din industrie, care a avut de suferit din cauza prețurilor ridicate la energie și a dobânzilor mari, precum și de o încetinire a cererii din partea unor clienți importanți precum China.
Pentru întregul an 2023, volumul comenzilor a scăzut cu 5,9% față de anul precedent, potrivit Destatis.
CITEȘTE ȘI Profit.ro IMM Ediția a IV-a - Soluțiile de finanțare ale IMM, produse bancare destinate acestora, variante pentru problemele de rambursare, exemple de succes, cum pot intra antreprenorii mici și mijlocii pe piețe străineAnul 2024 a început prost, potrivit institutului economic Ifo, ale cărui previziuni indică o scădere a încrederii în mediul de afaceri în ianuarie. Institutul preconizează o scădere de 0,2% a PIB-ului în primul trimestru, ceea ce ar împinge Germania într-o recesiune tehnică (două trimestre consecutive de scădere a activității).
Exporturile germane au scăzut cu 4,6% de la o lună la alta în decembrie, mult mai mult decât se aștepta.
Prin urmare, va fi nevoie de „multe alte date pozitive pentru a semnala o revenire semnificativă a economiei germane”, a comentat dl Brzeski.
Marți, Ministerul german al Economiei a calificat drept „slabă” evoluția economiei industriale din Germania în primul trimestru, chiar dacă „o redresare economică treptată ar trebui să înceapă în restul anului”.