Fostul tenismen și actualul om de afaceri Ion Țiriac a lansat miercuri patinoarul Telekom Areana din Otopeni, construit la inițiativa sa și care a costat 3,6 milioane de euro.
Patinoarul este situat pe Strada Drumul Gării Odăi (Otopeni), are o suprafață construită de 4.863 metri păstrați și o capacitate de 500 de locuri. El dispune de 4 vestiare pentru echipele de hochei, 6 vestiare pentru patinatori sportivi și un vestiar pentru public. De asemenea, patinoarul are și o parcare de 70 de locuri, cu spații adaptate inclusiv pentru autocare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
De altfel, potrivit lui Țiriac, parcarea este cea care a majorat prețul de construcție a patinoarului cu peste 20%.
“(Patinoarul - n.r.) costă în jur de 3,6 milioane. El de fapt costa mai puțin de trei milioane, dar parkingul, utilitățile pe care a trebuit să le facem mai adaugă acest 20 la sută. Deci se poate în niște bani și în niște termene (3 luni - n.r.) care sunt omenești. Poate cineva ia exemplu. Cine, nu știu, dar am mari speranțe că, după alegeri, în guvernul care vine să facă din sport o prioritate”, a declarat omul de afaceri.
La finanțarea proiectului, ca și a celorlalte inițiative de a face sporturile pe gheață accesibile celor mici, au participat Telekom Romania, Allianz-Țiriac, Dedeman și Skoda.
În prima sa fază, patinoarul Telekom Arena va putea fi accesat în mod gratuit de grupurile de copii și elevi care doresc să practice sporturi pe gheață. Totodată se vor organiza cursuri gratuite de hochei și patinaj, pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 8 ani, în intervalul orar 13:00-14:00, în cadrul unei școli dedicate.
"Acest patinoar este destinat copiilor. După orele în care copiii și juniorii nu îl mai întrebuințează, îl dau tuturor. Directorul sportiv trebuie să-l împartă cum trebuie la toată lumea. Este un patinoar deschis 12 luni pe an, poate fi folosit 24 de ore din 24. Cât putem să-l umplem mai mult, lăsăm pe toată lumea. Din punctul meu de vedere, ordinea este copii și juniori, fie hochei, fie patinaj artistic, după care este la discreția tehnicului care răspunde de acest obiectiv să-și împartă programul cum crede de cuviință. Eu sper să fie un exempu (n.r. - construirea patinoarului). Trebuie să înțelegeți că e mai mult un exemplu decât un fapt care s-a îndeplinit. Deci se poate, se poate în mai puțin de trei luni”, a afirmat Țiriac.
Întrebat cum i se pare faptul că patinoarul care va fi construit în București va costa de zece ori mai mult, Țiriac a răspuns: "Nu cunosc, nu pot să-mi dau cu părerea, dar cu 30 de milioane am putea să facem zece din-astea. Însă este foarte adevărat că orașul ăsta își merită un teren de hochei care să aibă 8-10 mii de spectatori."
Țiriac a făcut un apel la “partenerii” săi din România, “în special la cei politici”, pentru a susține și construirea altor obiective sportive, dar și alte facilități în jurul patinoarului.
”În jurul acestui patinoar, să ai vreo 200.000 de metri pătrați de universitate, cu tot ceea ce îi corespunde, exact ca toate universitățile din Statele Unite. Dacă există posibilitatea ca această universitate să existe, atunci automat lângă acest patinoar vine o piscină olimpică, o academie de tenis, cu 20 și ceva de terenuri cu cele acoperite, vine sala universității, care are 3.500 până la 4.000 de locuri, multifuncțională, ca un stadion. Și după aia e foarte ușor să faci o tribună de 5.000 de locuri pentru tenis. Dar nu e datoria mea să le fac pe toate, pentru că nu se poate ca un singur om să le facă pe toate”, și-a explicat Țiriac apelul.