Allianz-Țiriac a înregistrat venituri din prime de asigurări generale și de viață de peste 906 milioane de lei în primele nouă luni, cu aproximativ 17% mai mult față de septembrie 2015, a anunțat compania.
Profitul operațional consolidat din activitatea de asigurări a ajuns, în perioada analizată, la 70 milioane de lei, cu peste 15 milioane de lei mai mult fata de nivelul atins în același interval din 2015.
La nivelul asigurărilor generale, veniturile au ajuns la 817 milioane de lei, în creștere de aproape 18% față de perioada corespondentă a anului trecut, când s-a atins 694 milioane de lei.
Avansul subscrierilor a fost susținut atât de segmentul asigurărilor auto (+19%), cât și de evoluția afacerilor non-auto (+14%).
Asigurările auto au generat venituri de 576,5 milioane de lei, susținute de creșterea accelerată a vânzărilor de polite RCA. În septembrie 2015, segmentul auto a adus companiei prime de 482 milioane de lei.
”Creșterea semnificativă la nivelul acestei linii de business, în trend cu dinamica pieței, este una conjuncturală, datorată unui flux de clienți rămași neacoperiți ca urmare a ieșirii din piață a unor asigurători cu activitate relevantă pe segmentul RCA. Așa cum am menționat în varii ocazii, avem o abordare prudențială în legatură cu această linie de business, în ultimii ani concentrându-ne eforturile în direcția limitării pierderilor aferente RCA. Recentele măsuri legal - administrative ne-au zădărnicit planurile, fiind nevoiți să refacem prognozele, în contextul introducerii măsurilor de limitare a tarifelor. Efecte semnificative ale normării prețurilor RCA vom vedea începând cu anul 2017,” a declarat Aurel Badea, directorul Direcției Tehnice în cadrul Allianz-Țiriac.
Valoarea despagubirilor plătite terților păgubiți în baza polițelor RCA emise de Allianz-Țiriac Asigurări au depășit 123 milioane de lei în primele 9 luni din acest an, cu aproape 22 milioane de lei mai mult față de anul trecut.
În acelasi timp, obligațiile de plată aferente aceleiași linii de business, înregistrate sub forma de rezerve de daună se situau, la 30 septembrie, la peste 163 milioane de lei.
De altfel, în topul celor mai mari despăgubiri achitate de Allianz-Țiriac în 2016, primele 3 poziții sunt ocupate de indemnizații acordate în baza polițelor RCA. Este vorba de peste 7 milioane de lei, 1,4 milioane de lei și, respectiv, 1,2 milioane de lei indemnizații acordate ca urmare a unor accidente în trafic produse în România sau în străinătate.
CITEȘTE ȘI Modificările Codurilor fiscal și de procedură fiscală au fost publicate și se aplică de anul viitor. Care sunt schimbărileÎn ceea ce privește activitatea de asigurări non-auto, subscrierile au atins, la finele lunii septembrie, nivelul de 241 milioane de lei, față de 212 milioane de lei cu un an în urmă.
Toate liniile principale de asigurări non-auto au contribuit la această dinamică pozitivă, mai ales linia polițelor private de sănătate. Allianz-Țiriac avea în portofoliul asigurărilor de sănătate, la finele celor 9 luni de activitate în curs, aproape de 85.000 de clienți.
Compania a plătit clinicilor partenere și nepartenere peste 14 milioane de lei în contul serviciilor prestate de acestea clienților beneficiari ai polițelor de asigurări de sanatate.
Subscrierile din asigurări de bunuri și proprietăți au urcat la 136 milioane de lei, cu 7% mai mult față de septembrie 2015.
Cele mai multe solicitari de despăgubire au avut ca și cauze daune provocate de inundații de la apa de conductaă sau avarii accidentale la instalații.
Vânzările de polițe de viață au înregistrat un avans de 9,2%, la 89,3 milioane lei, cu 7,5 milioane mai mult față de primele 9 luni ale anului trecut.
Asigurările de tip unit linked (cu componentă investițională) dețin o pondere de aproape 45% din totalul vânzărilor de asigurări de viață, în timp ce polițele tradiționale – individuale și de grup – au contribuit cu restul de 55%.
CITEȘTE ȘI Programele economice PSD versus PNL: Votanții care vor scăderea taxelor au atins o masă critică pe care partidele nu o mai pot ignoraLa nivelul acestui segment de business, Allianz-Țiriac a plătit indemnizații ce însumează aproape 16 milioane de lei.
“În mod cert vom înregistra o depășire a veniturilor prognozate la începutul anului și a profitului estimat. Forța financiară a companiei și măsurile interne luate ne vor permite să absorbim efectele plafonării tarifelor RCA, dar nu pentru un interval mai mare de 6 luni, cât a fost prevazut în hotărârea de guvern”, a declarat directorul general al companiei, Virgil Șoncutean.
Allianz-Țiriac este cel mai mare asigurător local la nivelul anului 2015, dar a pierdut supremația în favoarea Asirom în prima parte a acestui an, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Compania are un capital social de 99,4 milioane de lei, acționarii fiind grupul german Allianz - 52,16% și Vesanio Trading Limited (Cipru) - 44,48%, companie deținută de omul de afaceri Ion Țiriac.