Exporturile Chinei au crescut în luna mai mai mult decât erau așteptările, în timp ce importurile au ratat prognozele, au arătat vineri datele vamale.
Exporturile au crescut cu 7,6% în mai, față de un an în urmă, calculate în dolari americani, depășind așteptările pentru o creștere de 6%, potrivit unui sondaj Reuters, citat de News.ro.
Cu toate acestea, importurile au crescut cu 1,8% în acea perioadă, ratând prognoza Reuters, pentru o creștere de 4,2%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În aprilie, exporturile Chinei au crescut cu 1,5% față aceeași perioadă a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 8,4%.
În luna martie, în schimb, exporturile chinezești au scăzut peste așteptări.
În primele cinci luni ale anului, exporturile în dolari americani au crescut cu 2,7% față de un an în urmă, în timp ce importurile au crescut cu 2,9%.
CITEȘTE ȘI Putin susține că 40% din comerțul Rusiei are loc în rubleImporturile și exporturile Chinei către SUA și UE au scăzut în acea perioadă, conform calculelor CNBC ale datelor oficiale.
Dar comerțul cu Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est a crescut, exporturile Chinei către regiune avansând cu 4,1% de la an la an în perioada ianuarie-mai, arată datele.
Exporturile Chinei către Rusia au scăzut în acea perioadă, în timp ce importurile din Rusia au crescut cu 7,5%.
Exporturile Chinei de nave aproape s-au dublat în perioada ianuarie-mai față de un an în urmă, în timp ce exporturile de mașini și circuite integrate au crescut cu 20% fiecare.
Exporturile de pământuri rare, îngrășăminte și telefoane mobile au scăzut.
Ca o indicație a cererii interne, importurile de țiței ale Chinei s-au schimbat puțin în primele cinci luni ale anului față de aceeași perioadă din 2023. Țara este cel mai mare importator de țiței din lume.
CITEȘTE ȘI Arabia Saudită urmează să strângă peste 11,2 miliarde de dolari din vânzarea de acțiuni AramcoExporturile Chinei au rezistat în ciuda tensiunilor comerciale cu SUA și au contribuit la susținerea creșterii economice generale. Indicele managerilor de achiziții de producție Caixin a arătat că noile comenzi de export au crescut în mai pentru a cincea lună consecutiv, deși într-un ritm mai lent.
Totuși, restricțiile comerciale globale sunt în creștere, cu aproximativ 3.000 impuse anul trecut, față de 1.000 în 2019, înainte de pandemie, a declarat Fondul Monetar Internațional săptămâna trecută.