Desprinderea Marii Britanii de Uniunea Europeană (Brexit) reprezintă un risc pentru cei aproximativ 170.000 de români care lucreză în Regatul Unit și ar putea avea un impact negativ asupra exporturilor României, potrivit unui raport publicat luni de grupul financiar Erste, proprietarul BCR.
"În cel mai pesimist scenariu, un posibil Brexit ar putea duce la impunerea unor restricții care să forțeze aproximativ 170.000 de români cu numere de asigurare națională să se întoarcă în România sau să se mute în alte țări din UE. Acest lucru ar putea afecta semnificativ fluxurile monetare, având în vedere că emigranții români trimit acasă peste 500 de milioane de euro pe an (0,3% din PIB), potrivit estimărilor noastre", se arată în raportul Erste.
Brexitul ar putea avea un efect negativ și asupra exporturilor României, având în vedere că Marea Britanie este a cincea cea mai importantă destinație pentru produsele românești.
CITEȘTE ȘI Marile companii din Marea Britanie se aliniază împotriva unui eventual Brexit"Brexit-ul ar putea reprezenta o lovitură pentru exporturile României, mai ales pentru cele de mașini și echipamente de transport (46% din exporturile totale către Marea Britanie). Marea Britanie este a cincea cea mai importantă destinație pentru exporturile românești, cu o pondere de peste 4% din livrările externe (sau 2,3 miliarde de euro)", adaugă analiștii băncii austriece.
Potrivit Erste, la nivelul Europei Centrale și de Est, impactul economic direct ar fi limitat în cazul în care Marea Britanie ar alege să părăsească UE, având în vedere schimburile comerciale modeste. Muncitorii străini riscă însă să fie afectați, atât prin reducerea indemnizațiilor, cât și prin eventualele restricții asupra migrației forței de muncă. Totodată, ieșirea Marii Britanii din UE ar putea aduce în discuție însăși existența Uniunii Europene.
Marea Britanie va decide la un referendum programat pe 23 iunie dacă rămâne în UE. Anunțul a fost făcut după ce premierul David Cameron a prezentat miniștrilor britanici un acord încheiat cu liderii statelor membre UE, prin care Marea Britanie primește un statut special în cadrul Uniunii.
Acordul prevede, printre altele, suspendarea, timp de șapte ani, a indemnizațiilor sociale plătite străinilor care au un loc de muncă în Marea Britanie, măsura fiind aplicabilă doar noilor imigranți.
Totodată, alocațiile plătite de statul britanic către copiii din străinătate ai angajaților din Marea Britanie ar urma să fie ajustate în funcție de costurile din țara în care aceștia locuiesc. Măsura se va aplica initial doar noilor imigranți, urmând să devină aplicabilă și actualilor rezidenți, începand din ianuarie 2020.
De asemenea, Marea Britanie va putea impune dezbaterea suplimentară a reglementărilor financiare din zona euro pe care le consideră problematice.
Boris Johnson, primarul Londrei și un important membru al Partidului Conservator, aflat la putere, a declarat că va sprijini campania pentru desprinderea Marii Britanii de UE, alăturându-se altor șase membri ai Cabinetului Cameron care s-au pronunțat în favoarea părăsirii Uniunii.