Prețurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,2% în februarie. BCE ar putea adopta noi măsuri de stimulare în martie

Prețurile de consum din zona euro au scăzut cu 0,2% în februarie. BCE ar putea adopta noi măsuri de stimulare în martie
scris 29 feb 2016

Prețurile de consum din zona euro au scăzut în februarie, cu 0,2%, potrivit datelor estimative ale Eurostat, ceea ce crește șansele ca Banca Centrală Europeană (BCE) să adopte noi măsuri de stimulare luna viitoare, relatează Reuters și Wall Street Journal.

Deflația anuală de 0,2% înregistrată în zona euro luna aceasta vine după ce, luna trecută, prețurile au avansat cu 0,3%. Analiștii anticipau o stagnare a prețurilor de consum în februarie sau o creștere ușoară, de circa 0,1%.

Urmărește-ne și pe Google News

Cea mai mare scădere anuală, de 8%, a fost înregistrată de prețurile la energie, care și-au accentuat declinul față de ianuarie, când au coborât cu 5,4%.

Totodată, inflația CORE, care exclude prețurile mărfurilor volatile, a încetinit la 0,7% în februarie, de la 1% în luna precedentă.

BCE: Deflația este principalul pericol cu care se confruntă zona euro CITEȘTE ȘI BCE: Deflația este principalul pericol cu care se confruntă zona euro

Aceasta este prima lună, începând din septembrie, în care inflația anuală din zona euro înregistrează valori negative. În septembrie, prețurile de consum au consemnat o scădere de 0,1%.

Inflația se află de trei ani sub ținta pe termen mediu a BCE, de aproape 2%, iar obiectivul rămâne în continuare departe de a fi atins, în pofida măsurilor adoptate de banca centrală, ceea ce amenință credibilitatea instituției.

Datele publicate astăzi de Eurostat cresc șansele ca BCE să adopte noi măsuri de stimulare la ședința de politică monetară care va avea loc pe 10 martie. În ultimele săptămâni, oficialii instituției au afirmat, de mai multe ori, că iau în calcul continuarea relaxării politicii monetare, în condițiile în care presiunile deflaționiste persistă.

BCE a redus, la începutul lunii decembrie, prognozele privind rata inflației în zona euro, la 1% în 2016 și la 1,6% în 2017, de la 1,1%, respectiv 1,7% anterior. Totodată, instituția a hotărât reducerea ratei de dobândă la facilitatea de depozit, la -0,3%, de la nivelul de -0,2%, iar președintele băncii, Mario Draghi, a anunțat că va prelungi, până la finele lunii martie 2017 sau chiar mai mult, programul de relaxare cantitativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
inflatie
deflatie
preturi
bce
zona euro
eurostat
draghi
masuri
politica monetara