Produsul intern brut (PIB) al Statelor Unite a crescut în primul trimestru din acest an cu 0,7% față de aceeași perioadă din 2016, cel mai slab ritm din ultimii trei ani, în condițiile în care cheltuielile de consum au avansat într-un ritm modest, iar companiile au investit mai puțin, potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Comerțului, citate de Reuters.
Rata de creștere a economiei SUA din primul trimestru este cea mai slabă din primul trimestru al anului 2014 și este sensibil sub cea înregistrată în ultimul trimestru din 2016, de 2,1%, scrie News.ro.
Avansul economiei americane a fost semnificativ sub estimările economiștilor, care mizau pe o creștere de 1,2% în primul trimestru.
Cheltuielile pentru consum, care reprezintă peste două treimi din valoarea PIB-ului SUA pe partea de utilizare, a crescut cu doar 0,3% în primul trimestru, cel mai slab ritm din 2009, după ce în ultimul trimestru al anului trecut urcaseră cu 3,5%.
Cererea slabă de consum din primul trimestru a fost pusă de economiști pe seama vremii blânde din perioada iernii, care a redus cheltuielile pentru încălzire și utilități în Statele Unite, și a inflației ridicate, care limitează puterea de cumpărare a americanilor.
Totuși, unii economiști spun că încetinirea economiei americane în primul trimestru este conjuncturală, în condițiile în care indicatori precum rata de angajare sau încrederea pentru consum sunt la niveluri maxime, și că avansul PIB ar putea accelera în perioada următoare.
Totuși, economiștii avertizează că va fi greu de atins ținta fixată de noul președinte Donald Trump, care a promis că economia SUA va avansa cu cel puțin 4% pe an, fără o creștere semnificativă a productivității.
Pentru a stimula creșterea economiei, Trump mizează pe majorarea cheltuielilor cu infrastructura și pe scăderi de taxe.
Miercuri, administrația lui Donald Trump a propus o schimbare a sistemului de taxare, ce include în principal reducerea impozitului pe profit la 15%, de la 35% în prezent, fără a oferi alte detalii.