Economia germană se va redresa dar încă are nevoie de reforme

Economia germană se va redresa dar încă are nevoie de reforme
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 12:40

Economia germană se va redresa după turbulențele temporare, provocate de inflația ridicată și efectele dobânzilor, dar țara încă are nevoie de reforme majore, de la imigrație la serviciile de îngrijire a copiilor, a apreciat Joachim Nagel, președintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), transmite Reuters.

Cea mai mare economie din Europa a înregistrat o creștere negativă în două din ultimele trei trimestre, în condițiile în care vastul său sector industrial are probleme din cauza cererii scăzute la export și costurilor mari cu energia, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Discounterul german Penny deschide un nou magazin în România CITEȘTE ȘI FOTO Discounterul german Penny deschide un nou magazin în România

Dar Nagel a dat vina pe presă, care ar avea o atitudine negativă față de economia germană, și a dat asigurări că va urma o redresare, după ce unii din factorii care au afectat creșterea, cum ar fi cererea slabă din alte state europene, se vor atenua.

"Media pare că se întrece pe sine cu vești înspăimântătoare despre economia germană. Ceea ce este sigur este că unii din acești factori au doar un efect temporar. Prin urmare ne așteptăm la o ușoară redresare a PIB-ului", a declarat șeful Bundesbank.

Acesta a adăugat că Germania se confruntă cu o serie de dificultăți structurale, inclusiv costurile ridicate cu combustibilii, birocrația și lipsa de angajați calificați. Eș a cerut reforme profunde, cum ar fi stabilirea unui preț pentru emisiile de carbon, centralizarea administrației financiare, atragerea selectivă de muncitori din afara țării și servicii mai bune de îngrijire a copiilor, astfel încât mai multe femei să poată intra pe piața muncii.

ANALIZĂ „Feed Back” - nu există cuvânt care să enerveze mai mult un specialist CITEȘTE ȘI ANALIZĂ „Feed Back” - nu există cuvânt care să enerveze mai mult un specialist

"Guvernul federal este atent la cele trei politici economice despre care am discutat. Totuși, multe depind de modul de implementare, aici sunt multe de făcut", a apreciat Joachim Nagel.

Mai mulți analiști și-au revizuit deja estimările privind performanța economiei germane în acest an, iar unii mizează deja pe o stagnare și chiar pe o ușoară scădere. Germania a fost singura mare economie din grupul G7 care s-a contractat în 2023.

Următoarele previziuni economice ale Budensbank urmează să fie publicate în decembrie. În luna iunie, instituția estima că Germania va înregistra o creștere economică de 0,3% în 2024. 

viewscnt
Afla mai multe despre
economie
germania