Fuziunile ar putea permite băncilor să devină mai rezistente la șocuri și să opereze mai eficient, și ar fi benefice economiei UE, a apreciat marți Comisia Europeană, transmite Reuters.
Comentariile vin după ce luni cancelarul german Olaf Scholz a calificat drept un "atac neprietenos" decizia UniCredit de a deveni cel mai mare acționar la banca germană Commerzbank. Nemulțumirea oficialilor germani a fost provocată de faptul că UniCredit a decis să folosească financiare derivate pentru a-și dubla participația potențială Commerzbank, până la aproape 21%, înainte de a obține aprobarea autorităților de reglementare pentru această majorare, scrie Agerpres.
Comisia Europeană a precizat că nu comentează cazuri particulare dar cu toate acestea a prezentat avantajele consolidării bancare.
"Fuziunile ar putea face băncile mai rezistente la la șocuri, datorită diversificării mai ridicate a activelor. Și ar permite băncilor europene să aibă modele de afaceri mai eficiente, să urmărească strategii de creștere și să investească în digitalizare", a declarat un purtător de cuvânt al Executivului comunitar.
Integrarea pieței ar trebui combinată că măsuri adecvate de protecție, și ar fi benefice economiei UE bănci globale mai mari și mai diversificate, deși băncile mici și mijlocii continuă să fie esențiale, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Tentativa directorului general de la UniCredit, Andrea Orcel, de a pune la punct cea mai mare bancă din Europa a devenit un test al hotărârii blocului comunitar de a depăși frontierele naționale și a redobândi o relevanță mondială.
CITEȘTE ȘI Sindicatele auto din Italia anunță grevă totală timp de o zi din cauza scăderii dramatice a producției de mașini. România a depășit deja Italia în ultimii doi ani, cu cele două fabrici, Dacia și FordRenumit pentru tranzacțiile pe care le-a încheiat, Orcel a semnat anul trecut prima sa mare achiziție în calitate de CEO a UniCredit, când a convenit să preia divizia din România a Alpha Bank.
Analiștii susțin de mult timp că o fuziune între UniCredit și Commerzbank ar fi una dintre cele mai atractive combinații din sectorul bancar european, având în vedere că există foarte puține suprapuneri regionale între operațiunile germane ale celor două bănci. HypoVereinsbank, pe care UniCredit a cumpărat-o în 2005, este mai profitabilă decât Commerzbank și are o prezență puternică în regiunile Bavaria și Hamburg, în timp ce Commerzbank este prezentă pe întreg teritoriul Germaniei.