Deutsche Bank: Inflația este cea mai periculoasă ”otravă” pentru economia mondială, din cauza riscului de recesiune

Deutsche Bank: Inflația este cea mai periculoasă ”otravă” pentru economia mondială, din cauza riscului de recesiune
scris 22 iun 2022

Europa și SUA se confruntă cu o probabilitate mare de recesiune, deoarece băncile centrale sunt forțate să înăsprească agresiv politica monetară pentru a combate inflația, potrivit CEO-ului Deutsche Bank, Christian Sewing, citat de CNBC.

Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană (BCE), Banca Națională Elvețiană și Banca Angliei au luat toate măsurile pentru a controla inflația săptămâna trecută, deși în grade diferite, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI Cum să alimentezi inflația și să dăunezi mediului înconjurător

Inflația prețurilor de consum în zona euro a atins un nou record de 8,1% în mai, iar BCE și-a confirmat intenția de a începe creșterea ratelor dobânzilor la reuniunea sa din iulie.

Liderii băncilor centrale și economiștii din întreaga lume au recunoscut că înăsprirea agresivă a politicilor monetare care ar putea fi necesară pentru a controla inflația ar putea risca să arunce economiile în recesiune, creșterea fiind deja încetinită din cauza confluenței factorilor globali.

Apropierea Europei de războiul din Ucraina și dependența acesteia de importurile rusești de energie fac continentul vulnerabil la conflict și la o potențială oprire a fluxurilor de gaze rusești.

”Un lucru este clar: dacă are loc o oprire bruscă a gazelor rusești, probabilitatea ca o recesiune să vină mai devreme este evident mult mai mare. Nu există nicio îndoială. Dar aș spune că, în general, avem o situație atât de dificilă încât probabilitatea unei recesiuni și în Germania, sau în Europa în 2023 sau anul următor, este mai mare decât am văzut-o în oricare dintre anii precedenți și că nu este doar impactul acestui război îngrozitor, ci uitați-vă la inflație, uitați-vă la ce înseamnă asta pentru politica monetară”, a spus Sewing Annette Weisbach într-un interviu exclusiv acordat CNBC.

Alături de inflația rezultată în urma războiului din Ucraina și a sancțiunilor asociate împotriva Rusiei, lanțurile de aprovizionare au fost, de asemenea, blocate de cererea care și-a revenit după pandemie și de revenirea măsurilor de control al Covid-19, mai ales în China.

”Aceasta este o situație atât de dificilă încât avem trei, patru factori care pot avea un impact grav asupra economiei și toate acestea, reunite în același timp, înseamnă că există multă presiune asupra economiei și, prin urmare, probabilitatea ca o recesiune să vină în Europa, dar și în SUA, este destul de mare”, a spus Sewing.

Având în vedere această confluență de provocări, Sewing a spus că este din ce în ce mai reticent să se bazeze pe modelele tradiționale, deoarece economia se confruntă cu ”o furtună perfectă” de ”trei sau patru pârghii reale care pot provoca, la sfârșitul zilei, o recesiune”.

Cusut a spus că inflația este cea mai mare îngrijorare, totuși.

”Aș spune că inflația este ceva care mă îngrijorează cel mai mult și, prin urmare, cred că semnalul pe care l-am primit de la băncile centrale, fie că este vorba de Fed, dar acum și de BCE, este semnalul potrivit. Trebuie să luptăm împotriva inflației pentru că, la sfârșitul zilei, inflația este cea mai mare otravă pentru economie”, a spus el.

viewscnt
Afla mai multe despre
deutsche bank
inflație