Compania Cupru Min SA Abrud, controlată de Ministerul Economiei, estimează pentru acest an o producție record de concentrat de cupru, cea mai mare din istoria companiei, și un profit net de 3,3 milioane lei, asemănător celui de anul trecut, potrivit datelor transmise de companie, la solicitarea News.ro.
”2016 este un an record în care Cupru Min obține cea mai mare producție de concentrat de cupru din istoria companiei: 39.000 tone. Față de anul trecut vom livra suplimentar peste 1.200 de tone de concentrat. Estimăm că se vor obține 7.800 de tone de cupru, cu peste 200 de tone mai mult decât în 2015”, a precizat compania, pentru News.ro.
Aceste rezultate se datorează programelor de optimizare a procesului de producție, spun reprezentanții societății.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”Prin folosirea unui încărcător frontal mobil - care este un utilaj modern, de mare capacitate, având în același timp un consum energetic redus - a crescut productivitatea muncii în cariera Roșia Poieni. Am reușit, deci, să extragem mai mult minereu și să obținem mai mult concentrat de cupru din volumul de rocă dizlocat”, se arată în răspunsul companiei.
Pe de altă parte, inginerii de la Cupru Min au adus uzina de preparare la un randament superior, reducând costurile de producție, explică oficialii producătorului de cupru.
”În acest an produsul nostru este mai bun calitativ, adică are un conținut de cupru mai mare cu 1,5% față de anul trecut”, a precizat societatea.
Compania subliniază că, în regândirea strategiei comerciale, urmărește maximizarea profitului și ”are în vedere modalități alternative de vânzare, inclusiv licitații deschise prin Bursa Română de Mărfuri, evaluând inițierea unui program de vânzare pe loturi cu cantități predeterminate”.
Piața cuprului este ghidată de bursa specializată de la Londra, London Metal Exchange, ale cărei cotații determină valoarea tranzacțiilor la nivel global.
România nu se numără printre țările cu rezerve mari de minereu de cupru, Cupru Min fiind, în prezent, singurul producător de concentrat din țară.
”Neavând la dispoziție o uzină metalurgică prin care cuprul electrolitic să fie extras din concentratul pe care îl obținem, piața internă este restrânsă. Pe scurt, noi nu vindem cupru, ci un produs cu înalt conținut de cupru. Acesta este căutat de traderi, care achiziționează cantități impresionante din mai multe surse, pentru a-l revinde unor mari uzine metalurgice. Suntem, deci, pe o piață intermediară, suportând restricțiile pe care le-am amintit, alături de alte particularități de natură geologică”, a precizat Cupru Min.
Compania estimează pentru acest an un profit net de 3,3 milioane de lei și o cifră de afaceri de 129 de milioane lei, rezultate financiare influențate de cotația cuprului pe piețele internaționale.
”2016 nu a fost un an bun pentru piața cuprului: prețul mediu stabilit de Bursa din Londra a fost de 4.725 dolari/ tonă, față de 5.100 dolari/tonă în 2015. Consecințele s-au simțit în rezultatele financiare ale companiilor de profil. În pofida acestui context nefavorabil, Cupru Min reușește un rezultat financiar deosebit, având un profit net similar cu cel de anul trecut: 3,3 milioane de lei față de 3,4 milioane în 2015”, potrivit companiei.
Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de 140,8 milioane lei (circa 32 milioane euro), potrivit bilanțurilor depuse la Ministerul Finanțelor.
Reprezentanții Cupru Min spun că performanțele înregistrate se datorează scăderii costurilor de producție, în paralel cu creșterea cantității și calității produsului finit.
CITEȘTE ȘI Tranzacția prin care Netcity este preluat de Direct One a fost autorizată de Consiliul Concurenței”Tocmai scăderea prețului ne-a determinat să adoptăm seria de măsuri prezentată anterior, măsuri care au contribuit la scăderea break-even-ului companiei, astfel încât să compensăm scăderea prețului la cupru. Așa cum am arătat, deși producția estimată pentru anul acesta este mai mare, comparativ cu anul 2015, prețul mai mic la cupru a făcut ca cifra de afaceri și profitul net să fie ceva mai mici. Dar condițiile de livrare mai bune decât anul trecut și producția de concentrat de cupru și metal recuperat a făcut ca diferența mare de preț să fie aproape compensată”, a menționat conducerea companiei.
Cupru Min are în jur de 540 de angajați, iar ca obiect de activitate exploatarea și valorificarea resurselor și rezervelor de minereu de cupru din zăcământul Roșia Poieni.
Compania deține aproximativ 60% din rezerva de cupru a României.