Compania Cupru Min SA Abrud, controlată de Ministerul Economiei, a realizat și livrat în luna martie cea mai mare producție din istoria companiei, de 5.300 de tone de concentrat și 900 de tone de cupru, a declarat pentru News.ro directorul general al companiei, Nicolae Turdean, care a precizat că societatea va lansa în curând o licitație pentru vânzarea producției pe un an, miza fiind eliminarea intermediarilor care cumpără în prezent producția.
În 2015, Cupru Min a avut o producție medie lunară de circa 3.000 de tone de concentrat și de 500 de tone de cupru.
"În ceea ce privește producția din luna martie, acest record s-a datorat reconsiderării tehnologiei de preparare în uzină și creșterii producției de minereu din carieră", a afirmat Turdean, pentru News.ro.
Cupru Min se ocupă cu extracția și prelucrarea minereului în Cariera Roșia Poieni și uzina de preparare Dealu Piciorului.
"În perioada imediat următoare va fi relansată licitația pentru valorificarea producției de concentrat, din perspectiva creșterii gradului de valorificare a producției proprii. Lipsa de facilități de metalurgie neferoasă din țară face imposibilă valorificarea internă a concentratului", a mai spus directorul general al companiei.
Până în prezent Cupru Min și-a vândut producția unei singure companii - Ronefer Voluntari SRL.
Prin licitația anunțată, Cupru Min vrea să își vândă producția pe un an de zile, cu posibilitate de prelungire, și să evite intermediarii.
Compania are în vedere și o creștere progresivă a capacităților de producție prin noi investiții, în special din fonduri europene.
"Vrem să finalizăm până în 2018 stația de recuperare a metalelor care să asigure valorificarea minereului sărac cu conținuturi de 0,1-0,2% cupru prin leșiere bacteriană. Proiectul este evaluat la 18,5 milioane euro. Am depus cerere pentru a accesa fonduri europene, din capitolul protecția mediului", a precizat Turdean.
Compania și-a fixat ca obiectiv principal în perioada următoare consolidarea poziției actuale prin reducerea costurilor, creșterea producției de concentrat cuprifer, deschiderea de noi rezerve și realizarea programului de investiții pe termen scurt.
În plus, compania de stat vrea să-și alinieze volumul producției la prețul pieței și și să-și diversifice produsele prin vânzarea de calcar industrial și prin creșterea livrărilor de sortur de andezit, potrivit reprezentanților companiei.
Conducerea Cupru Min analizează, totodată, posibilitatea concesionării altor perimetre din apropierea perimetrului Roșia Poieni.
În prezent, capacitatea de producție este de 2,65 milioane tone pe an minereu extras, iar compania vizează o extindere de capacitate la 5 milioane tone minereu extras și prelucrat pe an.
Pe piața internă, Cupru Min este unic producător. Nivelul actual al producției este de circa 40.000 de tone concentrat de cupru pe an, din care se pot extrage 7.600 de tone de cupru.
Compania deține circa 1% din piața europeană de cupru, principalii competitori fiind Polonia (46%), Rusia (18%) și Bulgaria (10%). Pe plan mondial, principalii producători sunt statele din America de Sud (în special Chile), cu livrări anuale de circa 10 milioane de tone de concentrat de cupru, și Asia (3,8 milioane tone).
Cupru Min, societate controlată de Ministerul Economiei, are circa 540 de angajați și deține circa 60% din rezervele de cupru ale României. Anul trecut, compania a înregistrat o cifră de afaceri de circa 141 milioane lei (32 milioane euro).