Cuantumul amenzilor aplicate întreprinderior mici și mijlocii (IMM) pentru diferite nereguli va fi redus la jumătate comparativ cu nivelul actual, iar taxa judiciară de timbru impusă în instanță pentru procese va fi de asemenea diminuată cu 50%, operațiunea fiind pregătită în Parlament. Argumentul acestor facilități pregătite este că IMM-urile, cu o producție restrânsă, primesc astăzi aceleași amenzi ca și o societate cu mii de angajați.
Propunerea legislativă are ca obiectiv protejarea IMM-urilor și a capitalului privat românesc, potrivit inițiatorilor, și urmează să fie dezbătută de noul Parlament care va rezulta după alegeri.
Taxa judiciară de timbru a suferit modificări substanțiale în 2013, fiind stabilite atunci tarife mult mai mari pentru o serie de acțiuni în instanță.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În urmă cu o lună, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România a criticat proiectul de lege privind statutul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), votat deja de Camera Deputaților și analizat în prezent de către comisiile din Senat, arătând că documentul va acorda puteri prea mari acestei instituții, inclusiv capacitatea de a acorda amenzi de până la 10% din cifra de afaceri a unei firme, ceea ce ar putea duce la închiderea unor companii viabile și la concedierea unui număr semnificativ de angajați. Consiliul a cerut atunci stabilirea unor limite clare ale amenzilor, iar cuantumul amenzilor să fie între unul și 25 de salarii minime pe economie, adică maximum 12.500 lei.
Conform legislației în vigoare, acțiunile și cererile evaluabile în bani introduse la instanțele judecătorești sunt taxate astfel: până la valoarea de 500 de lei - 8%, dar nu mai puțin de 20 de lei; între 501 lei și 5.000 de lei - 40 de lei + 7 % pentru ce depășește 500 de lei; între 5.001 lei și 25.000 de lei - 355 de lei + 5% pentru ce depășește 5.000 de lei; între 25.001 lei și 50.000 de lei -1.355 de lei + 3% pentru ce depășește 25.000 de lei; între 50.001 lei și 250.000 de lei - 2.105 lei +2% pentru ce depășește 50.000 de lei; peste 250.000 de lei - 6.105 lei + 1% pentru ce depășește 200.000 de lei.
“Taxa de timbru stabilită în procente, raportată la obiectul litigiului, face imposibilă capacitatea unor categorii de IMM-uri de a se adresa instanțelor judecătorești. În scopul facilitării accesului la justiție este necesară stabilirea unei taxe judicare de timbru corespunzătoare posibilităților reale de plată a justițiabililor”, susțin inițiatorii propunerii legislative.
Prin urmare, aceștia propun modificarea Legii privind stimularea înființării și dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, prin introducerea unui nou articol care prevede că: “Taxa judiciară de timbru, calculată în conformitate cu dispozițiile OUG 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, se reduce la jumătate pentru acțiunile introduse de IMM-uri”.
O altă problemă cu care se confruntă IMM-urile, potrivit autorilor proiectului, constă în faptul că sunt supuse aceluiași regim sancționator ca și societățile comerciale, în sensul în care un IMM cu activitate de producție restrânsă și o societate comercială cu mii de angajați au aceleași limite minime și maxime ale sancțiunilor contravenționale.
CITEȘTE ȘI Facilitățile tăiate de Guvern pentru IMM la licitațiile publice au fost reintroduse de senatoriÎn baza acestor considerente, în Legea IMM-urilor ar urma să fie introdus și un alt articol, cu scopul reglementării unui regim sancționator proporțional categoriei IMM-urilor.
Articolul propus stabilește că: “Limitele minime și maxime ale sancțiunilor contravenționale ce privesc activitatea societăților comerciale se reduc la jumătate în cazul sancționării IMM-urilor”.