Lipsa comenzilor din partea statului și penalitățile calculate pentru datoriile istorice generează mari probleme unor companii de stat, care nu numai că nu se pot încadra în ținta de reducere a plăților restante la finele anului, ci vor depăși cu mult acest plafon. Companiile în cauză sunt Avioane Craiova, Sanevit Arad și Radioactiv Mineral Măgurele, care împreună vor depăși cu aproape 130 de milioane de lei (aproape 30 de milioane de euro) ținta de plăți restante în care ar fi trebuit să se încadreze.
O ordonanță de urgență adoptată anterior impunea ca volumul de plăți restanteale companiilor de stat să fie la sfârșitul acestui an cu cel puțin 15% mai mic față de cel programat la finele anului 2015, respectiv de la 376,5 milioane de lei în scădere la 320 de milioane de lei. Datele relevă însă că această țintă va fi cu mult depășită de către companii din portofoliul Ministerului Economiei, plățile restante urmând să totalizeze 445,8 milioane de lei.
Și anul trecut companiile de stat au ratat obiectivul de a reduce a arieratelor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Depășirea apare în contextul în care, la început de an, printr-o ordonanță prezentată în dezbatere publică doar pentru 5 ore înainte să fie aprobată, Guvernul a redus cuantumul amenzilor aplicate companiilor de stat care întârzie redactarea proiectelor de bugete de venituri și cheltuieli și depășesc limitele de cheltuieli, a eliminat restricția filialelor de a majora cheltuielile salariale peste limita aprobată de societatea-mamă și a înjumătățit perioada în care companiile scapă de amenzi prin prescrierea sancțiunii.
Avioane Craiova argumentează depășirea țintei de plăți restante prin lipsa comenzilor din partea principalului beneficiar care este tot statul, și anume Ministerul Apărării, pierderea clienților din cauza dotărilor învechite ale societății și penalitățile calculate la datoriile istorice. Penalitățile la datorii sunt invocate și de celelalte două societăți.
Avioane Craiova a înregistrat constant pierderi în ultima perioadă, indicând drept cauză principală strategia de înzestrare adoptată de Ministerul Apărării începând cu 2009, în condiții de constrângere bugetară, care a făcut ca societatea să nu mai primească comenzi de construire de avioane noi, ci numai de reparare de nave IAR 99 și doar începând cu 2012.
Radioactiv Mineral Măgurele se ocupă de prospecțiuni și explorări geologice, având cea mai mică depășire a țintei de arierate dintre cele trei societăți, de 2,6 milioane de lei.