Creșterea economiei mondiale se va stabiliza la 3,2% anul acesta

Creșterea economiei mondiale se va stabiliza la 3,2% anul acesta
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 06:26

Creșterea economiei mondiale este în proces de stabilizare, pe fondul atenuării efectelor majorării dobânzilor de către băncile centrale, iar scăderea inflației sporește veniturile gospodăriilor, se arată într-un raport al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), care a îmbunătățit ușor previziunile economice pentru 2024, transmite Reuters.

OCDE se așteaptă la un avans de 3,2% al economiei mondiale atât în 2024 cât și în 2025, după ce anterior instituția financiară internațională estima un avans de 3,1% în 2024 și de 3,2% în 2025, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Boloș, în discuție pentru un post în Consiliul de administrație al BNR - surse CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Boloș, în discuție pentru un post în Consiliul de administrație al BNR - surse
Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Black Sea Oil &Gas, D&B David și Baias, Electrica Furnizare, eon, Premier Energy, Raiffeisen Bank, Transgaz
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum - Crizele sanitare și reziliența sistemului medical românesc - Ediția a XIV-a. Parteneri: Bristol Myers Squibb, Crisia Farm, UCB
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: ARB, BCR, BRD, Garanti BBVA
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank

În condițiile evaporării efectelor înăspririi politicii monetare de către băncile centrale, reducerea dobânzilor va majora cheltuielile, în timp ce gospodăriile vor beneficia de pe urma inflației mai scăzute. Dacă declinul recent al cotațiilor la țiței persistă, în 2025 inflația globală ar putea fi cu 0,5 puncte procentuale (PP) mai scăzută decât se estima, se arată în raport.

Pe fondul scăderii inflației către obiectivele băncilor centrale, OCDE se așteaptă în SUA la o reducere a dobânzii până la 3,5% până la finalul lui 2025, în timp ce Banca Centrală Europeană ar urma să scadă dobânda la 2,25%.

Creșterea economiei SUA este de așteptat să încetinească de la 2,6% anul acesta la 1,6% anul viitor, deși reducerea dobânzii va atenua această tendință. În mai, OCDE estima un avans al PIB-ului SUA de 1,8% anul viitor.

China, a doua economie mondială, ar urma să înregistreze o încetinire de la 4,9% în 2024 la 4,5% în 2025, măsurile de stimulare ale Guvernului fiind compensate de cererea redusă din partea consumatorilor și de problemele din sectorul imobiliar.

Zona euro ar urma să înregistreze o creștere de 0,7% anul acesta și de 1,3% anul viitor, în condițiile în care veniturile cresc mai rapid decât inflația.

Și economia britanică ar urma să crească cu 1,1% în 2024 și cu 1,2% în 2025, după ce în mai OCDE estima un avans de 0,4% anul acesta și de 1% anul viitor.

viewscnt
Afla mai multe despre
ocde
economie